Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

Miten eläisit, jos et voisi jäädä eläkkeelle?

Katsoin eilen Anna Perhon Antisäätäjä-webinaarin, jonka teemoina olivat ajanhallinta, voimavarat ja kieltäytymisen taito. Ajanhallinta on tärkeä osa itsensä johtamista. Se, että otat arkesi itse haltuun, suunnittelet työsi ja muistat riittävän levon ja armollisuuden, suojaa sinua uupumiselta.  Webinaarissa sanomana oli tiivistetysti:

Opi sanomaan ”ei”, jotta voisit sanoa ”kyllä” asioille, jotka todella merkitsevät.

 

Olen pohtinut oman ajan arvoa ja sen hallintaa viime vuosina paljon ja ottanut käyttööni useampia työkaluja helpottamaan arkeani. Syksyllä lomamatkallani New Yorkissa pysähdyin pohtimaan Suomen ja Amerikan työkulttuurin eroja.  Löydökseni jopa järkyttivät minua hieman – Amerikassa työ todella vie kaiken ajan.  Olen itse aina tykännyt tehdä töitä, mutta kaipaan myös vapaa-aikaa. Oman jaksamisen kannalta palautuminen, oma aika, ystävät ja harrastukset ovat aivan äärimmäisen tärkeitä.

Tee 4 tuntia töitä viikossa ja rikastu

Viikko sitten aloitin lukemaan Timothy Ferrissin kirjaa The 4-Hour Workweek. Ferriss tuo kirjassaan esille ajatuksen suhteellisesta rikkaudesta. Oletko rikas, jos tienaat kuukaudessa saman verran kuin keskipalkkainen naapurisi vuodessa ja teet 80 tunnin työviikkoja? Milloin ehdit toteuttamaan itseäsi ja matkustaa Bora Boralle? Ferriss esittelee tämän perinteisen rikkauskuvitelman vaihtoehdoksi New Rich –ihmiset, joille rikkaus tarkoittaa mahdollisuutta elää unelmaelämäänsä nyt ”sitten kun”-elämän sijaan.

Miltä sinusta tuntuisi, jos voisit jo nyt elää eläkkeelle kaavailemaasi elämää? Entä muuttuisiko tämän hetkinen tapasi elää, jos tietäisit ettei eläkkeelle jääminen tule ikinä olemaan mahdollista sinulle? Miten eläisit arkeasi, jos voisit automatisoida työtehtäviäsi ja sinulle jäisi aikaa ja rahaa tehdä ihan mitä haluat?

 

kukkia 9

Anna itsellesi lupa unelmatyön löytämiseen

Elä siis kaipaamaasi elämää jo nyt. Älä odota, ansaitset hyvää jo nyt.

 

Puhumme Montevistassa paljon itselleen mahdollisimman mielekkään työn löytämisestä ja unelmien toteuttamisestä työn saralla. Työn vaihtaminen ei välttämättä ole ainoa ratkaisu, vaan voit myös alkaa löytää nykyisestä työstäsi uusia ulottuvuuksia ja tehdä työstä itse itsellesi mukavampaa. Työnantajatkin alkavat enemmän ja enemmän ymmärtää, kuinka oleellinen ero on onnellisen, motivoituneen työntekijän ja kyllästyneen tai uupuneen työntekijän välillä. Vaadi itsellesi parempaa. Unelmatyösi voi löytyä juuri siitä, missä nyt olet.

Välillä kuulen kritisointia siitä, että nykyaikana työn pitäisi olla itseään täydentävää ja mielekästä. Eräs henkilö kysyi minulta suoraan, eikö työ voi olla vaan työtä? Tietenkin voi, jos itse haluat niin ja se riittää sinulle. Joillekin työstä saatu vakaus arkeen ja rahallinen turva ovat tärkeimpiä asioita.

”Do more of what makes you happy”

Minulle henkilökohtaisesti työ on aina ollut enemmän kuin työ. Olen ensimmäisestä työpaikastani lähtien ajatellut, että tahdon tehdä työstä itselleni mahdollisimman mielekästä. Työ on iso osa elämää ja toivon viihtyväni ainakin suurimmaksi osaksi. Olen jokaisesta työpaikastani löytänyt ne asiat, joista olen saanut iloa ja pyrkinyt niitä asioita saamaan työhöni lisää. Esim. työstäni vaatekaupassa pidin kovasti. Kyseisessä liikkeessä todella panostettiin asiakaspalveluun ja nautin ihmisten kohtaamisesta sekä heidän konsultoimisesta.

Minulle on tärkeää, että voin itse vaikuttaa työhöni. Aikataulutan työni niin, että jokaisessa päivässä on kivoja asioita ja ehkä myös tylsempiä asioita. Joskus olen kuullut vinkin, että inhottavat työtehtävät kannattaa rykäistä yhden päivän aikana. Voit kokeilla, toimisiko se sinulle. Itselleni sopii paremmin se, että teen joka päivä innostavia tehtäviä. Joka päivä huomaan olevani oikeassa paikassa tekemässä oikeita asioita.

Elän muutenkin elämää, jossa toivon jokaisen päivän tuovan iloa. Elän hetkistä, hymyistä, inspiroivista keskusteluista. Näitä kun on joka päivä, jaksan varjotkin taas paremmin.

Toivon sinulle iloa ja kykyä elää tässä hetkessä täydesti. Vaadi itsellesi parasta!

 

 

Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.

Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.

 

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

 

 

Kommentoi kirjoitusta