Riikka Pajunen / / Hyvinvointi

Uskomaton Sinä

Kävin katsomassa 2015 vuoden itsensä kehittämisen uutuuselokuvan The Amazing You, jonka järjesti Uskalla Innostua. Elokuvan on tehnyt matalalta ponnistanut, mutta elämästä paljon oivaltanut Tohtori ja valmentaja Dragos Bratasanu. Hän haastatteli yrittäjiä, rock-muusikkoja ja Nasan astronautteja tarkoituksenaan selvittää, miten voi elää itselleen mahdollisimman merkityksellistä elämää.

Jaan nyt muutaman asian, joka itselleni jäi erityisesti elokuvasta mieleen urasuunnittelun näkökulmasta.

Hyväksy todellisuus

Ihmisillä on kyky märehtiä ongelmissaan. Positiivinen psykologia julistaakin, että muuta ongelmat tavoitteiksi ja kutsu niitä haasteiksi. Näinkin se on, mutta elokuvan tekijä kehottaa meitä välittömän positiivisuusajattelun sijaan todella kohtaamaan tekemämme virheen tai eteemme tulleet ongelman silmästä silmään. Kohtaamalla voi hyväksyä sen, ja jatkaa eteenpäin.

Kysy itseltäsi jokaisen virheen ja epäonnistumisen jälkeen: Mitä opin tästä?

Vaikka olisit tullut kuinka tylysti irtisanotuksi tai vaikkapa jätetyksi, tilanteessa piilee aina oppeja, jotka voit napata mukaasi ja hyödyntää uudessa työuran vaiheessasi.

Löydä vastaukset hiljaisuudesta

Moni tulee uravalmentajan luo mielessään kysymys: Kerro minulle, mitä voisin tehdä isona? Joku pohtii, pitäisikö päättää vai jatkaa parisuhdettaan.

Dragos suosittelee vetäytymistä hiljaisuuteen. Mitä vaikeampi päätöksenteon tilanne, sitä enemmän meditoi ja ole yksin. Kuuntele, mitä sisimpäsi ja sydämesi sinulle kertoo. Kirjoita tajunnan virtaa paperille. Mitä pelkoja huomaat itsessäsi? Mikä on se ”salaisin” haaveesi, jonka ääni ei kuulu normaalissa arjessasi? Kaikki vastaukset ovat jo sinulla. Elokuvan tekijä mainitsee pahimmaksi pelokseen sen, että tuhlaisi aikaansa vahingossa merkityksettömiin asioihin. Tunnistan itsessäni saman pelon.

Mitä enemmän arvostat jotain asiaa, sitä enemmän haluat sitä jakaa muillekin. Jos mietit urasi suuntaa, pohdi, mitä arvostat eniten elämässä? Jos sinulla olisi 15 minuuttia aikaa puhua koko maailmalle, mistä puhuisit?

Esimerkiksi itselläni hyvinvointi omassa elämässä on ollut tällainen arvo, jota olen luontaisesti lähtenyt jakamaan uravalmentajana ja työhyvinvoinnin valmentajana.

Jaksa rakentaa unelmaasi vähitellen

Juurikaan kukaan ei ole menestynyt yhdessä yössä. Elokuvassa oli esimerkki Roviosta, jonka huippumenestyneen Angry Birds –pelin tietää moni ympäri maailman. Moniko tietää, että sitä ennen he epäonnistuivat 51:n pelin lanseerauksessa?

Jos unelmoit vaikkapa yrittäjyydestä tai alanvaihdosta, aloita pienin askelin. Ota selvää uudesta alasta, hanki uusia kontakteja ja opettele rauhassa uudella alalla tarvittavia taitoja.

Vastaa itsellesi: Millaista elämäsi olisi, jos eläisit unelmaelämääsi?

Kerro omista unelmasi, mutta valikoiduille ihmisille

Yleensä uskotaan, että mitä useammalle ihmiselle kertoo toiveistaan, sitä todennäköisimmin saa juuri oikeanlaisia vinkkejä ja apua eteenpäin. Me kaikki olemme varmasti kokeneet myös epäilyä, arvostelua ja jopa tuomitsemista lähipiiriltämme kertoessamme unelmistamme.

Valitse siis tarkkaan, kenelle kerrot ja kenelle et. Voit saada omasta salaisesta unelmastasi paljon lisäpotkua arkeesi, kunnes tulet jonain päivänä esiin vahvempana myös kritiikille.

Älä anna kritiikin tappaa orastavia unelmiasi! Kukaan ei voi niitä sinulta viedä, mutta sinä voit pahimmassa tapauksessa antaa ne pois.

Mitä sellaista sinulla on, mistä muut hyötyisivät?

Oletko koskaan miettinyt, mitä elämällä on sinulle annettavaa? Entäpä jos käännetään kysymys.

Mitä sinulla on antaa elämälle? Muille ihmisille? Miten muut voisivat hyötyä osaamisestasi? Kuka voisi haluta maksaa sinulle siitä, mitä teet joka tapauksessa kaikkein mieluiten?

 

Maailmassa on noin seitsemän miljardia ihmistä, mutta vain yksi Sinä.

Käytä elämäsi hyvin, elä täysillä itsesi näköistä elämää. Muilla on heidän elämänsä, sinulla vastuu omastasi.

Rohkeutta muutokseen ja päätöksiin!

 

The Amazing You –elokuvan voit halutessasi ostaa edulliseen hintaan täältä.

 

-Riikka Pajunen-

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta