Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

Annatko itsellesi luvan levätä?

”Väsyttää”, kuulen vastaukseksi kysyessäni kuulumisia lähes keneltä vain. Tunnistan tunteen itsekin. Syksy, erityisesti marraskuu, on ollut pimeä ja väsyttävä. En saa itseäni hereille ilman kirkasvalolamppua ja kahvia. Mikä siinä on, että vuoden pimeimpään aikaan monilla on eniten töitä ja vähiten aikaa levolle? Nyt olemme onneksi menossa kohti joulua ja lomaa. Älä luo tarpeetonta stressiä joulun ympärille, vaan anna itsellesi lupa levätä.

Nykyajan digitaalisessa maailmassa olemme jatkuvasti tavoitettavissa. Kannamme mukanamme koneita, jotka mahdollistavat työskentelyn 24/7 . Työn tekemisen kannalta tämä on edistyksellistä, mutta mielelle kuormittavaa. Työ on aina läsnä. Työn kuormituksesta aiheutuva stressi hankaloittaa yhteyttä omaan itseemme, luovuuttamme ja suorituskykyämme.

Jos et ota välillä etäisyyttä työhön ja lataa akkujasi, et anna itsellesi lupaa työskennellä täydellä energialla.

 

Monille on vaikeaa ajatella itseään ennen muita.  Jos et osaa laittaa itseäsi ja omaa hyvinvointiasi edelle, ajattele työnantajan parasta. Työnantajallekin on parempi, että työntekijä tekee töitä hyvinvoivana. Uupuneena työskentely ei hyödytä ketään. Tärkeintä on, että pidät itsestäsi huolta.

Laita ensin oma happinaamarisi

Oman jaksamisen merkitys korostuu nykyajan suoritusyhteiskunnassa. Tunnista, mitä sinulle tapahtuu ja päätä miten voit muuttaa tilannetta. On se sitten puhelimen äänettömälle laittaminen työajan ulkopuolella, keskustelu esimiehen kanssa tai EI:n sanominen. Lentokoneessakin ohjeistetaan laittamaan oma happinaamari ensin. Tällöin sinulle mahdollistuu muiden auttaminen. Osoita lempeyttä itsellesi.

Itsensä ajattelu ja itsestään huolehtiminen saattaa tuntua hankalalta ensi alkuun, mutta sitä kautta sinusta tulee parempi ihminen myös muille. Itsestään huolehtiminen ei ole itsekästä tai heikkoa. Itsensä ensimmäiseksi laittaminen on merkki rakkaudesta itseään kohtaan.

Tee yksi asia vähemmän

Työtehtävien kasaantuessa pyrimme usein tekemään vielä yhden asian. Yksi työtehtävä vielä. Tästä syntyy kierre ja sinun on hankalaa lopettaa töiden tekeminen. Työtaakka tulee yöuniin, jolloin suorituskykysi ja energiasi laskee entisestään.

Pysähdy hetkeksi. Miten saisit kierteen loppumaan? Voisiko työtehtäviäsi vähentää? Olisiko juuri nyt aika pitää pari päivää vapaata? Anna itsellesi lupa hellittää ja käännä katseesi itseesi päin. Huomaat saavasi vastaukset siihen, mikä elämässäsi pitäisi muuttua.

 

christmas-2930915_1280

Leivo itsellesi hymy

Jos elämä pyörii vain työn ympärillä, saatamme unohtaa, mikä identiteettimme on työn ulkopuolella. Mitä minulle kuuluu? Mistä minä pidän?

Vietä enemmän aikaa tehden asioita, jotka piristävät mieltäsi. Ehkä saat energiaa metsässä samoilemisesta, joogasta, kuntosalista, ystävien tapaamisesta, lukemisesta tai leipomisesta. Itsensä hoitaminen tuo esille parhaan mahdollisen version itsestämme. Mielen ja kehon hoitaminen mahdollistaa myös paremman työpanoksen.

Priorisoi uni

Priorisoi uni – se on hyvinvointisi kivijalka, kaiken korjaava voimavara. Aivojen palautuminen unen aikana ylläpitää vireyttä ja kognitiivisia toimintoja (tiedonkäsittelytoimintoja). Levänneenä ihminen on tehokkain ja onnellisin.

Pikavinkit levolliseen uneen:
1. Pohdi ennen nukkumaanmenoa, mistä olet tässä päivässä kiitollinen.
2. Ota tavaksi rauhalliset iltarutiinit, esim 5 min. venyttely.
3. Kokeile Magnesium-lisän vaikutusta. Se rauhoittaa hermoston, useimmilla on siitä puute.
4. Ei laitteita/meilejä ennen nukkumaanmenoa.

Toivon sinulle rauhallista ja rentouttavaa joulua!

 

Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.

Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

 

 

Alkuperäinen versio blogista on julkaistu Kasper ry:n sivuilla.

Kommentoi kirjoitusta