Riikka Pajunen / / Hyvinvointi

Vuosi 2020 päättyy – 5 näkökulmaa sen sulattelemiseen

Tämä vuosi on ollut meille kaikille poikkeuksellinen tavalla tai toisella. Valmentajana olen huomannut sen tuoneen valtavasti helpotusta toisille, kun taas toiset ovat kamppailleet jaksamisen ja selviytymisen äärirajoilla. Olen tuntenut paljon empatiaa jokaista kohtaan, jolle tämä on ollut raskasta. Jokaiselle se on varmasti tuonut jotain uutta.

Nyt on aika hyvästellä vuosi 2020. Ehkä olisi hyvä tehdä vielä katsaus taaksepäin, ennenkö ottaa uuden vuoden 2021 vastaan. Pyrin katsomaan elämässä eteenpäin, ja samalla minusta on tärkeää myös sulatella mennyttä sopivasti. Menneestä saa paljon hyvää mukaansa, jos haluaa.

Ihmisenä kasvua on tarjolla jokaisessa tilanteessa, mitä elämä tarjoilee.

 

Vuoden vaihtuessa on hyvä pysähtyä, levätä, juhlia onnistumisia ja nauttia yhä uudelleen ihanista kokemuksista menneisyydessä. Jokaisen ponnistelun jälkeen olisi hyvä levätä yhtä intensiivisesti kuin on ponnistellutkin. Sallitaanhan itsellemme pysähdys ennen uuden vuoden uusia kujeita.

Itselleni vuoden vaihtuminen on aina yksi vuoden suurimpia juttuja. Jotain jää taakse, jotain uutta on tulossa. Haluan paketoida mielessäni, mitä tämä vuosi on tuonut tullessaan niin itselleni kuin yritykselleni Montevistalle.

1. Huomaa konkreettiset muutokset vuoden 2020 aikana

Montevistassa on tapahtunut paljon. Olemme pitäneet valmennuksia ja webinaareja, joissa pääteemoina on tänä vuonna ollut inhimillinen etäjohtaminen poikkeustilanteessa, tiimihengen luominen virtuaalisesti, stressinhallinta, etätyöläisen hyvinvointi, kommunikointi- ja kohtaamistaidot, inhimillinen irtisanomisvalmennus ja uravalmennukset uuden uran etsijöille. Myös verkkokouluttamisen koulutukset ovat olleet kysyttyjä.

Valmentajamme Merja Uschanoff on vastannut pääosin yksilövalmennuksista, ja muu valmentajatiimi on Riikan ohella tehnyt ryhmävalmennuksia.

Olemme rakentaneet yhdessä teidän arvokkaiden asiakkaidemme kanssa tasapainoa arkeen poikkeustilanteen keskellä ja samalla parempaa työelämää.

Urakirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi julkaistiin Otavan HidastaElämää-kirjaperheessä toukokuussa 2019. Siitä on otettu jo kolme painosta ja se on kivasti löytänyt paikkansa uramuutosta tekevien käsikirjaksi ja käytännön tueksi. Se on myös kätevä työkirja yksilövalmennuksissamme.

Muutosten tuulia myös Montevistassa

Montevista täytti syksyllä pyöreät 10 vuotta ja sen kunniaksi olen ottanut myös aikaa itselleni pohtia, mihin olemme menossa seuraavana vuonna. Tein jouluna 2019 päätöksen siirtää elämäni, itseni, lapseni ja toimistomme uudelle paikkakunnalle, Salon alueelle Mathildedalin pieneen merenrantakylään Teijon kansallispuiston kupeeseen. Muutos oli lähes parasta, mitä elämässäni on tapahtunut tähän asti. Olemme ottaneet uudenlaisen arjen haltuun kaikessa rauhassa. Siitä lisää toisessa blogissani.

Vuonna 2021 (pandemian sanelemilla reuna-ehdoilla) järjestän täällä Mathildedalin rauhassa päivä- ja viikonloppuretriittejä liittyen hyvinvointiin ja oman näköisen elämän luomiseen. Tänä vuonna olen ehtinyt suunnittelemaan huikeita muutosmatkoja ja retriittien ohjelmia teille ja en malta odottaa, että pääsemme niitä pitämään täällä luonnon keskellä ruukkikylien lumossa!

 

Verkostomme on kasvanut ja tervetuloa edelleen uudet

Montevistan verkosto on jälleen kasvanut: tervetuloa edelleen kaikki halukkaat LinkedIn-verkostooni! somessa on julkaistu paljon: Instagram-tili on aktiivinen rennompi kanava kaikille, jotka haluavat seurata valmentajan arkea, välillä privaattielämää ja oivalluksia. YouTubessa jaamme ilmaisia valmennusvideoita (tulevaisuudessa enemmänkin), Facebook-yhteisössämme jaamme vinkkejä paremman työelämän rakentamiseen.

Mitä konkreettisia muutoksia sinun elämässäsi tapahtui vuoden 2020 aikana?

Oman älypuhelimen (?) kuvavirtaa tutkimalla voi saada käsityksen, mitä kaikkea yhden vuoden aikana ehtii tapahtua…!

2. Listaa vuoden 2020 kohokohdat

Paljon hyvää ja huikeaa on myös tapahtunut tänä vuonna. Ihminen unohtaa helposti, jos ei keskity hyviin asioihin. Hyvien hetkien kirjaaminen ylös auttaa myös keskittämään huomion hyvään. Huonompana päivänä voi olla mukavaa katsoa, mitä ihanaa on tapahtunut.

Montevistassa kohokohtiani on ollut aivan ehdottoman kirkkaasti jokainen hetki, jonka olen saanut olla valmennettavien kanssa valmennustilanteissa, tänä vuonna virtuaalisesti. Hetket, kun yhdessä on oivallettu, opittu ja kasvettu kohti parempaa johtamista, omannäköistä uutta tylelämää tai löydetty keinoja arjen hyvinvointiin.

Toivon näkeväni jokaisen onnellisena elämässään, joka on oman näköistä ja itselleen rehellistä.

 

Itselläni ja 9-vuotiaalla Minttu-tytölläni on kotona purkki ”Onnellisia hetkiä”, joihin olemme vuoden mittaan kirjanneet yksittäisiä kivoja hetkiä. Esim. ”kaakaon juominen luistinkentällä termospullosta.” Tämän purkin lappuja availemme vuoden lopussa ja nauramme ja iloitsemme ihanista yhdessä vietetyistä hetkistä vielä uudelleen. Yksi kohokohtani oli punkin puremasta saamaani borrelioosiin sairastumisen johdattamana löytää sieluni ja sydämeni paikka, uusi kotikylä, uudet valmennustilat ja toimisto, terve hirsitalo ja luonnon parantava voima, josta mainitsinkin jo aiemmin. Jokainen kriisi on raskas koettavaksi, mutta myös suuri lahja.

Mitkä ovat olleet sinun kolme kohokohtaasi vuonna 2020?

christmas-2974900_1280

3. Vahvista kiitollisuuden tunnettasi

Kiitollinen ihminen on onnellinen. Mitä useammin ja enemmän muistaa ja muistelee asioita, joista on kiitollinen, sitä onnellisemmalta oma olo tuntuu. Näin sanovat myös monet positiivisen psykologian tutkimukset.

Montevistan vuodessa olen kiitollinen sinulle, että olet meidän matkassa ja luet tätä. Olen kiitollinen jokaiselle meidän juttuja lukeneelle, meidän valmennuksissa käyneille ja meiltä valmennuksia tilanneille työnantajille.

Olen kiitollinen myös siitä, että olemme päässeet vahvan intohimon ja sydämellä tekemisen ansiosta jo 10 vuoden ikään ja joka vuosi olemme saaneet valmentaa paljon ihmisiä – yhä haastavimmissa tilanteissa. Olen kiitollinen jokaiselle, joka on antanut meille palautetta, koska se on ilostuttanut ja samalla auttanut meitä kehittymään. Tiedän jo nyt, että uusi vuosi tuo tullessaan jotain aivan uutta.

Mistä kaikesta sinä olet eniten kiitollinen vuoden 2020 aikana?

4. Ota opit yllätyksistä

Elämä tuo meille väistämättä ja aivan varmasti ihania ja ei-ihania yllätyksiä. Montevistan vuodessa minua on yllättänyt, miten paljon ihmistä voikaan auttaa pienillä asioilla ja miten isosti elämä voi muuttua, kun oivaltaa, että on vapaa luomaan omannäköisen elämän! Itselleni maallemuutto toi ison muutoksen.

Olen myös yllättynyt, miten helposti isotkin unelmat voivat toteutua, kun uskaltaa hypätä tuntemattomaan.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen, kuunnella omaa syvintä totuuttaan ja elää aidosti omaa itseään, mennä omaa polkuaan ja toimia joka tilanteessa oman totuutensa mukaan.

Montevistassa olen oppinut taas lisää intuition kuuntelemisesta, webinaarien teosta, oman ajankäytön optimoinnista päivän tavoitteiden avulla ja fokuksen tärkeydestä.

Mitä olet oppinut ikävistä asioista, yllätyksistä ja vastoinkäymisistä vuoden 2020 aikana?

 

5. Kirjoita kiitoskirje itselle (tai läheisellesi)

Jokainen kaipaa lisää palautetta, kuulluksi ja nähdyksi tulemista. Se on inhimillistä. Paras ja tehokkain tapa saada sitä on antaa sitä itselleen! (Lopulta harva läheisesi varmasti kirjoittelee sinulle tällaisia, eli kannattaa tehdä itse 😀 )

Kirjoita kirje, jossa summaat itsellesi vapaana kulunutta vuotta.

Mistä haluat kiittää itseäsi (tai läheistäsi)?

Mikä jäi päällimmäisenä mieleen?

Mistä olet helpottunut?

Mitä opit?

Mitä ihanaa koit?

Keitä uusia ihmisiä tapasit?

Kenen kanssa olit eniten tekemisissä?

Mitkä olivat vuoden suurimmat onnistumiset ja aikaansaannokset?

Mitä unelmia toteutit?

Millä mielellä lähdet uuteen vuoteen?

Kiitos, kun olet kanssamme Montevistan verkostossa. Jatketaan ensi vuonna, yhdessä. Tavataan somekanavissamme!

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen! Tervetuloa LinkedIn-verkostooni, odotan kutsuasi!

Kiitollisin ajatuksin,

Riikka Pajunen

PIENI_Riikka Pajunen vaakakuva Otava 2018

 

 

 

 

Riikka Pajunen

Oppaasi omannäköiseen työelämään. Riikka on onnellisen työelämän rakentaja. Hän haluaa nähdä jokaisen meistä tyytyväisenä omassa työssään käyttäen omia vahvuuksiaan ja intohimojaan. Riikka valmentaa esihenkilöitä inhimilliseen johtamiseen ja auttaa työyhteisöjä voimaan hyvin. Riikka tukee sinua omannäköisen elämän luomisessa ja työelämän muutostilanteissa myös verkkokurssien, kirjojen, blogien, podcastin ja retriittien avulla. Lue lisää: www.riikkapajunen.fi ja somekanavista. Riikan uusin kirja Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi antaa käytännön työkalut oman uramuutoksen tekemiseen.

Kommentoi kirjoitusta