”Sinussa on niin paljon enemmän, mitä pintaan näkyy! Lopeta piilottelu!”, rohkaisee Camilla Tuominen työnhakijoita. Olen saanut kunnian keskustella Camillan kanssa omien tunteiden johtamisesta työnhaussa. Camilla Tuominen, tunnekouluttaja ja kirjailija, teki itse uravaihdoksen 6 vuotta sitten. Hän oli silloin töissä isossa konsulttiyrityksessä, joka oli hänelle suuri saavutus. Yhtäkkiä hän heräsi ihmettelemään, miten oli päätynyt siihen hetkeen. Psykologian ja taiteen sijaan hän olikin päätynyt kauppakorkeakouluun ja sitä kautta kovaan uramaailmaan. Camilla huomasi, ettei kokenut oloaan enää hyväksi tuossa maailmassa.
Ura-ajattelu jäi taka-alalle ja hän päätti kokeilla mitä tapahtuu, jos ”mä oon vaan Cami”. Ei tarvitse tehdä vaikutusta kehenkään vaan kulkea reittiä omana itsenään. Tuolloin 6 vuotta sitten Camilla huomasi, ettei pystynyt kertomaan aitoja mielipiteitään tarpeeksi rohkeasti. Hän tiesi sen olevan ongelma: Jos ihmiset eivät pysty kertomaan mitä mieltä oikeasti ovat, esimerkiksi nolatuksi tulemisen pelon takana, he eivät tule kertomaan myöskään ideoitaan. Ja se on todella iso riski Suomen työelämän kehittymisen kannalta.
Tunteiden ymmärtämisen ja johtamisen avulla saadaan ihmiset innovoimaan!
Tässä Camillan vinkit työnhakijoille:
Camilla kertoo esimerkin Matista, joka työskentelee tilintarkastajana ja työyhteisössä on ongelmia. Tilintarkastaja Matti harrastaa perhokalastusta, jossa taas tiimi toimii loistavasti! Matti päättää ajatella laatikon ulkopuolelle ja hyödyntää harrastustiiminsä toimivia toimintamalleja työpaikallaan. Koneet (tekoäly) eivät osaa yhdistää tällaisia ”absurdeja” ideoita. Tämän vuoksi rohkeus ilmaista itseään, tunteiden ja syvällisemmän ajattelun merkitys on suuri. Kun ihminen uskaltaa, eikä pelkää ja katso liian kapeasti, pääsee aito potentiaali esille.
Lähde uteliaalla mielellä selvittämään kuka olet ja mitä oikeasti haluat. Voisiko jostain harrastuksesta tulla sinulle työ?
Camilla päätti samoihin aikoihin Emotion Tracker –lanseerauksen kanssa alkaa
Camilla kuvaa hänen päällään olleen panssarin, jonka alle jäi ilo ja innostus, kun hän turrutti itsensä ja toimi muiden odotusten mukaan. Nykyään hänelle satelee mahdollisuuksia taiteen ja piirtämisen parista tunteisiin liittyen, joita hän ei ikinä olisi voinut kuvitellakaan. Olemalla oma itsensä hän saa tarjouksia, jotka osuvat täysin hänen haluamiinsa työtehtäviin.
Camilla tahtoo muistuttaa työnhakijoita, että jos et saa tiettyä työtä, se vaan tarkoittaa ettei teidän välillä ollut matchia. Tätä voisi verrata parisuhteeseen: Et ole henkilökohtaisesti huono, jos huomaat ettette vaan sovi kumppanisi kanssa yhteen, huomauttaa Camilla.
Kuuntele itseäsi työhaastattelussa. Miltä sinusta tuntuu, mitä tunteita kyseinen potentiaalinen työpaikka sinussa herättää?
Jokin työpaikka saattaa näyttää hienolta ja upealta ulospäin, mutta huomaatkin sen olevan harhaa. Työpaikka ei sovikaan sinulle. Älä lannistu, jos et saa ensimmäistä hakemaasi työpaikkaa, se ei vaan ollut match!
Ei ole kyse pelkästään siitä, mihin työpaikkaan sinä sovit. On kyse myös siitä, mikä paikka on sinulle sopiva. Mihin sinulla on eniten annettavaa ja mistä saat itse eniten? Miksi haluaisit mennä sellaiseen paikkaan, jossa et pääse työskentelemään aidosti ja olemaan täydessä potentiaalissasi?
Törmään uravalmennuksissani paljon asenteeseen: ”olen huono ja tyhmä”. Muut kyllä pystyvät ja muiden kannattaa olla rohkeita, mutta jostain syystä itse ei pysty. Ajatellaan olevansa massaa, josta ei erotuta.
Camillan ehdotus tähän:
Mikä on se lause, mikä päässäsi pyörii? Tuo lause itsesi ulkopuolelle, kirjoita se vaikka paperille. Kysy itseltäsi MIKSI ajattelet niin?
On tieteellisesti todistettu, että tunteiden nimeäminen ja selvyyden saaminen rauhoittaa aivoja. Sen sijaan, että olosi on vain epämääräistä mössöä, joka aiheuttaa uhan tunnetta. Katso siis tarkemmin, pureudu tunteeseesi. Muista, että vaikka sinusta tuntuu pahalta, et ole samaa kuin tunteesi. ”Musta tuntuu siltä, mutta en ole se. Tunne on jotain erillistä minusta.” Pyri nimeämään tunne ja erota se ulkopuolellesi. Tunteet tulevat kerroksittain. Kun tulppa saadaan irrotettua yhden ikävän tunteen päältä, sen alta saattaa tulla ihan erilaisia tunteita.
Kysy itseltäsi uskomuksen tai huonon tunteen huomatessasi, onko se totta? Onko lause ”en saa työtä” fakta? Vai onko se uskomus, vertailua, olettamus? Usein näihin lauseisiin liittyy muutakin. Pohdi, kuinka paljon tuosta lauseesta on mielensisäistä pelkoa ja kuinka paljon on tietoa, faktaa.
”Pelkään että… epäonnistun, nolostun. Ja mitähän muut ajattelevat? Ennen kaikkea pelkään kurkottaa jonnekin koska saatan pettyä.” Tunnistatko tätä itsestäsi? KYSEENALAISTA! Romuta omia selityksiäsi ja syitäsi siihen, miksi et pystyisi. Kysy itseltäsi sen sijaan, mikä on pahin mitä voi tapahtua? Tee itsellesi plan b ja kerää rohkeutta unelmiesi toteuttamiseen.
Mitä tunteita firma herättää sinussa? Näytä tunteitasi. Näytä työnantajalle rohkeasti, jos olet innoissasi! Käytä tunteita niin, että luot tunnesiteen haastattelijoihin! Esim. nauru on todella toimiva, sanoo Camilla. Nauru lisää ihmisten välistä luottamusta. Se tuo haastattelutilanteeseen inhimillisyyttä. Tätä kautta pääset tuomaan myös omaa persoonallisuuttasi esille.
Erotu niin, että tunnekanavasta tulee yhteinen juttu! Tee itse haastattelusta muutakin kuin pelkkä faktakanava. Ole autenttinen oma itsesi. Ole armollinen ja muista, että on vaikeaa olla oma itsensä, jos on hankala olla. Ole raakarehellinen ja sano työnantajalle hankalista tunteistasi, kerro jos sinua esimerkiksi jännittää – näytä aitoutesi ja uskalla sanoa! Olemme ihmisiä ja aitoutta arvostetaan. Työnantaja osaa arvostaa tätä piirrettä ja ajatella pidemmälle –olet kolleganakin varmasti avoin ja rehellinen.
Listaa nyt unelmatyöpaikkasi ja aloita samantien kohdasta a. Monet aloittavat yhteydenotot tai hakemisen b tai c -vaihtoehdoista. Miksi et kokeilisi ensimmäisenä kohtaa a? Tähtää unelmiisi!
Camilla Tuomisen kirjoja:
(Kuvat: Camilla Tuominen)
Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.
Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.
* Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!
* Ota seurantaan myös Montevistan Facebook, Instagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!