Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

Viisaus asuu työntekijöissä

Kansallinen Lastenliitto ry  on valtakunnallinen lapsi- ja varhaisnuorisojärjestö. Lastenliitto järjestää monipuolista harrastustoimintaa toimintaa lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Lastenliittoon kuuluu keskusjärjestö, piirit sekä paikallisyhdistykset ja aluejärjestöt. Lue lisää Lastenliitosta täältä. 

Mia Syysnummi on Lastenliiton toiminnanjohtaja ja tunnettu innovatiivisesta, ihmisläheisestä johtamisestaan. Tapasin Mian ja haastattelin häntä hyvän johtamisen saloista. Keskustelimme hyvän johtamisen avainasioista ja onnellisesta työyhteisöstä. Millainen on hyvä esimies?

Mia säteilee hyvää tahtoa ja on helposti lähestyttävä. Keskustelumme on mieleenpainuva. Inspiroiva nainen, kerta kaikkiaan! Erityisimpänä mieleeni jäävät Mian järjestämät tempaukset, joilla hän osoittaa välittävänsä työntekijöistään sekä ajatus yhteisöllisyydestä työyhteisössä.

 

Vaippakakkuja ja joulukalentereita

Mia rikastuttaa työhteisöä ja – ilmapiiriä pienillä tempauksilla. Eri piirien yhteisille virkailijapäiville, jotka järjestetään 4-5 kertaa vuodessa, hän tekee aina aamupalan ja koristelee tilan kauniiksi. Tällä Mia haluaa osoittaa, että arvostaa työntekijöitä – he ansaitsevat hyvää ja kaunista.

Äitiyslomalle jääville työntekijöille Mia on aloittanut uuden perinteen: vaippakakun. Pieni ele Mialta, suuri ele työntekijöille. Tällä tavalla Mia kannustaa työntekijöitään ja toivottaa heille kaikkea hyvää. Kuinka hieno idea ja piristys työkulttuuriin!

Mia mainitsee myös joulukalentereiden jakamisesta muille samassa rapussa oleville järjestöille ja ystävänpäivänä askarrelluista sydämistä, joihin kirjoitettiin kehuja aina kyseisen sydämen omistavalle henkilölle.

Kiitosta ja palautteenantoa Mia pitää tärkeänä osana johtamista ihan joka päiväisessä arjessa.

 

Mia Syysnummi.
Mia Syysnummi

Palautteenanto osana arkea

Virkailijapäivissä Mia kerää joka kerta palautetta, ruusuja ja risuja, omasta toiminnastaan ja virkailijapäivistä. Palautteen perusteella hän kehittää päiviä. Kehityskeskustelut Mia käy suurimman osan työntekijöistä kanssa itse. Osa keskusteluista käydään piireissä omalla porukalla.

Mialle palautteenanto on osa arkea. Hänen mielestään on olennaista antaa kiitosta arjessa pienistäkin asioista. Annetaan kunnia aina sille, jolle se kuuluu. Pienikin hyvä palaute saattaa rohkaista työntekijää paljonkin, jolloin itseluottamus paranee ja sitä kautta koko työteho. Mian filosofia on, että yhden työntekijän onnistuminen on heidän kaikkien onnistuminen.

Lastenliitto on oma yhteisönsä, jonne jokaisen on helppo päästä mukaan. Heidän tunnelmastaan ja tyylistään toimia saa maistiaisen heidän Instagramistaan. Sivut saavat hymyn huulille. Tuota yhteisöllisyyttä Mia painottaa kaikessa heidän tekemisessään.

 

”Tieto on työntekijöissä”

Huomion antaminen jokaiselle, kannustaminen ja sitouttaminen ovat Mialle Lastenliiton peruspilareita. Hän painottaa yhdessä pohtimisen ja toteuttamisen tärkeyttä. Hän haluaa olla toiminnanjohtaja coachaava, ei olla ylivaltias. Mia kuvailee olevansa tarpeen tullen kuitenkin myös hyvin tiukka. Tämä tuo turvaa työntekijöille.

Kaiken minkä vaan voi, hän jakaa työntekijöiden kanssa ja luottaa heihin. Kehittäminen ja suunnittelu tehdään tämän vuoksi yhdessä tai jopa työntekijät edellä.

Viisaus asuu työntekijöissä.

 

Tästä esimerkkinä toimintasuunnitelman laittaminen päälaelleen; Mialta tulee ennakkotehtävät jokaiselle piirille ja vastuuhenkilöt tuovat omat pohdintansa yhteiseen tapaamiseen, virkailijapäiviin. Päivissä suunnitellaan yhdessä liiton toimintaa esimerkiksi tehden ryhmätöitä. He tekevät yhdessä tavoitteet seuraavalle kaudelle.

Mia pitää hyvin tärkeänä, että voi omalla esimerkillään osoittaa myös virheiden ja inhimillisyyden olevan ok. Lastenliitossa noudatetaan kokeilukulttuuria. Se mahdollistaa vapauden toimia. Tämä tarkoittaa, että virheitä sattuessa voidaan armollisesti pohtia, missä epäonnistuttiin. Mia muistuttaa, että moka on lahja.

Tervetuloa virkailijapäiville!
Tervetuloa virkailijapäiville!

 

Onnellinen työyhteisö

Onnellisen työyhteisön saa ylläpidettyä Mian mukaan edellisten asioiden lisäksi läpinäkyvyydellä. Hän peräänkuuluttaa avoimuutta, asioiden esittämistä selkeästi, kaikille yhteisiä pelisääntöjä ja samaa tietoa kaikille.

Tähän liittyen Lastenliitossa ollaan työstämässä käsikirjaa muun muassa perehdytykseen. Käsikirja on helposti päivitettävissä, sen on siis tarkoitus olla aina ajan tasalla. Käsikirjasta työntekijät voivat aina käydä katsomassa, miten tietyt asiat hoidetaan. Järjestöissä on muutamia asioita esimerkiksi rahoitukseen liittyen, joita hoidetaan vain kerran vuodessa. Käsikirjasta voi palauttaa mieleensä, miten nämä kuuluu tehdä.

Lastenliitossa harrastetaan kävelykokouksia ja nautitaan toisten seurasta risteilemällä Itämerellä tasaisin väliajoin. Työhyvinvointiin Mia kiinnittää virkistystoiminnan lisäksi myös arjessa huomiota. Lastenliitossa ollaan järjestämässä kuntokampanja. Tarkoituksena on, että jos teet 4-5 päivää töitä viikossa, saat harrastaa liikuntaa tunnin viikossa työajalla. Jos teet 3 päivän työviikkoa, saat sisällyttää tuntimäärään puoli tuntia liikuntaa. Myös muita liikuntaan rohkaisevia kampanjoita on alkamassa, joista palkitaan.

Etätyön tekoon Mia suhtautuu hyvin joustavasti. Hänelle on tärkeintä, että deadlinet muistetaan ja työ on laadukasta. Vuorovaikutusta kaivatessaan työntekijät voivat myös kotoa käsin olla yhteydessä Slackin kautta. Osa työntekijöistä tekee vain kolme päiväistä viikkoa. He saavat itse päättää päivät, kunhan työtehtävät tulee hoidettua ajallaan.

 

Mia on ilolla huomannut että yhteisöllisyys tarttuu, mikä näkyy työntekijöiden halukkuutena toimia yhdessä ja jakaa ajatuksia. Mian tekemä työ alkaa nyt todella kantaa hedelmää työntekijöiden keskuudessa.

 

Kiitos esimerkistäsi Mia!

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

Kommentoi kirjoitusta