Pahviset take away – mukit kädessään eteenpäin kiirehtivät ihmiset, autojen tööttäily ja ruokakojuista tuleva hodarin tuoksu. Huomaan askeleideni kiihtyvät ja hengityksen sen mukana. Tajuan, että kiire on huomaamattani tarttunut minuun, vaikka olen lomalla. Pysähdyn tien reunaan ihmettelemään.
Halloweenista uuteen vuoteen New Yorkissa on moninkertaisesti ihmisiä normaaliin verrattuna. Satuimme kaupunkiin siis juuri tähän täyteen aikaan. Välillä oli hankaluuksia päästä eteenpäin, kun jalkakäytävät (ja autotiet) olivat täynnä ihmisiä.
Menen läheiseen kahvilaan istumaan. Päätän hyödyntää tämän ihmisten paljouden ja harrastan seuraavan tunnin ajan ihmisten katsomista. Se on kuulemma myös new yorkilaisten lempiharrastus. Milloin heillä riittää aikaa istuskeluun ja ihmisten katseluun, sitä en ymmärrä.
Ei ole toista samanlaista kaupunkia. Ihmeellinen New York, jonne mahtuu kaikenlaisia ihmisiä ja tapahtumaa. Ihmisiä katsellessa pohdin, mihin kukakin on menossa. Millaista juuri tämän sinitakkisen arki on? Millainen hänen työnsä on ja miten hän voi?
Työhyvinvoinnin kannalta Amerikka ei ole esimerkillinen. Monilla amerikkalaisilla on vahvana ”salil eka salil vika” –mentaliteetti, eli töissä pitää olla ennen pomoa ja lähteä saa vasta pomon lähdettyä. Harrastuksissa käydään tästä johtuen monesti työpäivän aikana, ei sen jälkeen. Työpäivät saattavat venyä 12-14 tuntisiksi.
Suomen tehokkuuden sijaan Amerikassa arvostetaan työhön käytettyä aikaa. Monet yrittäjät ja itsensä työllistäjät tekevät 60-80 tunnin työviikkoa. Työn määrä on se, millä on väliä, eikä ylitöistä saa korvauksia. Lomaa amerikkalaiset pitävät keskimäärin 13 päivää vuodessa. Amerikassa on tärkeää näkyä, eikä hellittää voi hetkeksikään.
Kova työnteko ja tunnollisuus eivät jää työnjohdolta kuitenkaan huomaamatta. Hyvästä työstä palkitaan esimerkiksi kuukauden työntekijä –tittelillä sekä suullisella ja kirjallisella palautteella.
Myöskään työn ja perheen yhteensovittaminen ei ole helppoa Amerikassa ja päivähoito maksaa maltaita. Työmahdollisuudet ovat kuitenkin niin hienoja, että monet valitsevat silti Amerikan Suomen sijaan. Myös suurempi palkka houkuttaa. Toki myös eläminen Amerikassa on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa, joten rahaa myös menee erilailla.
Työkulttuurin kääntöpuolien lisäksi myös hyviä puolia on rutkasti. Bloggari Sara kirjoittaa blogissaan: ”Minulla saattoi olla etukäteen hieman liioiteltu mielikuva ylipitkistä työpäivistä ja hierarkkisesta toimistoilmapiiristä, mutta kaikki ennakkoluulot eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa.” Kyseisessä blogissa on hyvää vertailua Suomen ja Amerikan työkulttuurien välillä.
Amerikka houkuttelee monia ja näen itsekin sen hienouden erityisesti New Yorkissa ja Kaliforniassa aikaa viettäneenä. Osaan kuvitella, että lähtisimme sinne itsekin mieheni kanssa töihin joksikin aikaa. Asuminen Amerikassa on mieheni unelma ja osasyy siihen, miksi olen selvitellyt työkulttuurin eroavaisuuksia. Haasteita tulisi varmasti rutkasti olemaan, mutta tarvitseeko haasteiden ja muutosten olla välttämättä huono asia?
Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.
Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.
* Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!
* Ota myös seurantaan Montevistan Facebook, Instagram ja YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!