Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

Unelmatyö haussa? – 5 vinkkiä oman sparrausryhmän perustamiseen

”Parasta meidän ryhmässä on ollut positiivinen kannustava ja sparraava ilmapiiri. Itselläni haastavinta on ollut löytää se oman itseni näköinen suunta, siinä tämän ryhmän rooli on ollut merkittävä”

How the magic happened?

Yhdestä 200 hengen alanvaihtajien webinaarista se kaikki lähti. Valmentajana sain kesken webinaarin idean, että kannustan osallistujia perustamaan webinaarin osallistujien kesken sparrausryhmiä. Pyysin eri paikkakunnilta yhtä koollekutsujaa ilmiantamaan itsensä chatissa, ja laittamaan sähköpostiosoitteensa.

Ensimmäinen rohkea ilmoittautui. Hän sai heti jäseniä ryhmäänsä. Sitten tuli toinen, kolmas, neljäs… kannustin ja rohkaisin lisää… ja 15 minuutin päästä oli syntynyt 12 sparrausryhmää eri paikkakunnille, teemana alanvaihto. Hyödynsin samaa ideaa kaikissa muissakin työnhaun webinaareissa ja loput on historiaa: Ryhmissä on tapahtunut huikeita onnistumisia uusia ideoita omaan unelmatyöhön on sadellut osallistujilta toisille.

 

Miksi vertaistuki toimii?

Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa. Ihmisillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä. Kun ollaan samassa elämäntilanteessa, on se sitten alanvaihto, työnhaku, palaaminen työelämään, irtisanominen tai mikä vain aihe, muiden ymmärrys ja tuki on äärimmäisen voimallinen työkalu omassa etenemisessä kohti unelmiaan.

Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvansa (viite)ryhmään. Kannustavassa pienryhmässä se toteutuu luonnollisesti ja parhaimmillaan. Sparrausryhmässä saa treenata läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista. Samalla saa itse arvokkaita ideoita, apuja ja kontakteja muilta oman unelmatyönsä löytämiseen. Monen eri alan osaajat, älykkäät viisaat ammattilaiset ovat yhdessä aivan huikeita!

 

”Käytännöllisesti vertaistukiryhmä on ollut hyvin helppo projekti.”

 

Osallistujat kertovat, mitä saivat

Tässä erään webinaarissa syntyneen sparrausryhmän kommentteja, millainen kokemus oma sparrausryhmä on ollut:

 

”Ryhmä on uskomattoman tsemppaava ja hyödyllinen minulle.” – Sari Merinen –

”Parasta meidän ryhmässä on ollut positiivinen kannustava ja sparraava ilmapiiri. Itselläni haastavinta on ollut löytää se oman itseni näköinen suunta, siinä tämän ryhmän rooli on ollut merkittävä. Oman matkani aikana oli ensi kertaa elämässäni sellainen vaihe, että ei tiennyt mitä tehdä seuraavaksi. Kun sen myönsi ryhmälle, niin toipuminen alkoi. Sen jälkeen on ollut nousujohteista koko ajan, oma suunta ja ”Core” on löytynyt ja sen takana pystyy aidosti seisomaan.”  – Lauri Eskelinen –

”Parasta sparrausryhmässämme on ollut, että ryhmäläiset todella yrittävät auttaa toisiaan, ja vaikka eivät entuudestaan tunne toisiaan. Tapaamiset, joissa kerromme ja kuuntelemme kuulumisia, ovat olleet tosi rakentavia ja energisoivia: kun saa kertoa omista askeleista ja ajatuksista nämä selkeytyvät. Kuuntelijat ovat tärkeässä roolissa, ja kuuntelijana olen myös oppinut uskomattoman paljon muilta. Kaikilla on melko erilaiset urat takanaan ja eri tulevaisuuden suunnat, mutta silti ryhmän keskustelut ovat olleet erityisen inspiroivia ja antoisia! 

Käytännöllisesti vertaistukiryhmä on ollut hyvin helppo projekti: salaisessa FB-ryhmässä on yli 20 henkilöä ja tapaamisiin on osallistunut noin 3-8 henkilöä, noin kolmen viikon välein. Tietty vaihtelevuus ei ole haitannut: kun joku on jäänyt pois tapaamisista oman tilanteen mukaan, yleensä joku uusi tulokas on löytänyt ryhmän henkilökohtaisten kontaktien kautta. Ehkä osittain tämän vaihtelevuuden takia, tapaamiset ovat pysyneet aktiivisina ja monipuolisina.” – Gerd Norrgard-

 

people-2569234_1920

5 keinoa päästä sparrausryhmään

KEINO 1. Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa? Kysy heiltä, tavataanko tämän teeman ympärillä ja katsotaan, mihin se johtaa.

  • Sovi ensimmäisen tapaamisen aika ja paikka.
  • Tapaamisen alussa jokainen voi kertoa lyhyesti omat fiilikset ja kysymykset, mitkä omassa mielessä pyörivät isoimpina juuri nyt.
  • Kierroksen jälkeen katsotaan paljonko on aikaa per henkilö, ja päätetään kuka toimii kellokallena.
  • Yksitellen vuorollaan käydään läpi kunkin kysymyksiä ja tilannetta tuoden uusia näkökulmia, vinkkejä, ratkaisuja, tukea.
  • Lopuksi kukin sanoo ihan lyhyesti, mitä oivalluksia itselle tuli tästä kerrasta ja minkä
  • välitehtävän itselleen asetti ensi kertaa ajatellen.
  • Ryhmälle kannattaa perustaa oma kommunikointikanava – esim. suljettu Facebook-ryhmä.

KEINO 2: Kun olet missä tahansa työnhaun tilaisuudessa, koulutuksessa, webinaarissa tai tapahtumassa, juttele ihmisille ja kun löydät samanhenkisiä, ehdota vapaamuotoista sparrausryhmää. Katso ohjeet ensimmäiseen tapaamiseen kohdasta 1.

KEINO 3: Mene rohkeasti mukaan valmiiksi järjestettyihin ilmaisiin sparrausryhmiin, esimerkiksi Työnhakuboosteri tai erilaiset mentorointiohjelmat.

KEINO 4: Kerää porukka, ja ilmoittautukaa yhdessä Montevistan Riikan vetämiin edullisiin 4 hengen sparrausryhmiin. Kokenut valmentaja fasilitoi ryhmän ja jokainen saa tilaa ja runsaasti vinkkejä, työkaluja ja välitehtäviä omassa tilanteessa etenemiseen.

KEINO 5: Etsi itsellesi sopivan tuntuinen oma mentori, jota arvostat työelämässä. Sopikaa kerran kuussa vapaamuotoinen tapaaminen, jossa käytte omaa tilannettasi läpi.

 

Nyt on haku päällä Työnhakuboosterin maksuttomiin sparrausryhmiin, alkaa viikolla 13!

Ryhmä kokoontuu 9 viikon ajan, kerran viikossa 3 tuntia kerrallaan. Tapaamiset ovat viikon välein ja tapaamisten välillä on useita aktivoivia kotitehtäviä. Tapaamiset ovat aina tietyn teeman ympärillä, mutta myös osallistujien toiveet vaikuttavat ohjelmaan.

Toimintaa koordinoi ryhmänohjaaja, joka itse on osallistunut johonkin aiemmista ryhmistä. Ryhmiin valitaan mahdollisimman osallistujia mahdollisimman monimuotoisesti noin 10 henkilöä per ryhmä. Kerrallaan aloittaa neljä ryhmää.

Ryhmiin voivat osallistua kaikki Uudellamaalla asuvat korkeasti koulutetut työttömät, jotka ovat TE-toimistossa työttöminä työnhakijoina.

Ryhmään osallistuminen on antoisaa, ja tulokset puhuvat puolestaan – kolmen kuukauden kuluttua ryhmän päättymisestä 60 % osallistujista on löytänyt ratkaisun työttömyytensä päättämiseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä.

Huom! Työnhakuboosterissa on myös kv-ryhmiä eli korkeasti koulututetuille uusimaalaisille, jotka ovat työttöminä työnhakjoina TE-toimistoissa esim. takana 20-v. Nokialla ja kielitaito hei ja moi.  Nämä ryhmät siis in english. Seuraava kv-ryhmä starttaa viikolla 14.

Palautteita Työnhakuboosterin ryhmistä:

  • Huippua työtä ja todella ammattilaista toimintaa, en ole työnhakijana todellakaan yksin. Tunnen olevani etuoikeutettu saadessani nauttia tällaisista palveluksista, usko siihen, että työllistyn vielä on kova.
  • Upeaa. En olisi jaksanut uskoa itseeni ilman ryhmää!
  • Työnhakuboosteri todella toimii hienosti! Se oli mielestäni korvaamattomassa roolissa, kun aloitin uuden uran etsimisen ja tein suunnitelman.

Lisää palautteita tästä.

Tilaa ilmainen opas: 300 tietä piilotyöpaikkaan  ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

 

Riikka Pajunen

Oppaasi omannäköiseen työelämään. Riikka on onnellisen työelämän rakentaja. Hän haluaa nähdä jokaisen meistä tyytyväisenä omassa työssään käyttäen omia vahvuuksiaan ja intohimojaan. Riikka valmentaa esihenkilöitä inhimilliseen johtamiseen ja auttaa työyhteisöjä voimaan hyvin. Riikka tukee sinua omannäköisen elämän luomisessa ja työelämän muutostilanteissa myös verkkokurssien, kirjojen, blogien, podcastin ja retriittien avulla. Lue lisää: www.riikkapajunen.fi ja somekanavista. Riikan uusin kirja Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi antaa käytännön työkalut oman uramuutoksen tekemiseen.

Kommentoi kirjoitusta