Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

Työnhaun paljastavin kysymys

Mitä tekisit jos sinulla olisi 100 miljoonaa rahaa? Pohdi vastaustasi hetken ajan, kirjoita esimerkiksi ylös listausta.

Vastaus tuohon kysymykseen tuo usein esiin suurimman intohimosi. Se ohjaa tien kohti unelmatyötäsi. Uravalmennuksissa ja ystävien kanssa keskustellessa olen huomannut, että suurin osa haluaisi tehdä töitä, vaikka rahaa olisi rajattomasti. Ensimmäisenä tulevat usein matkustelu, uuden kodin tai sijoitusasunnon ostaminen sekä omien ja perheenjäsenten velkojen pois maksaminen.

Heti seuraavana vastauksessa on unelmatyö. Mihin käyttää aikansa, jos elanto olisi jo turvattu? Monesti valmennettavat tekisivät vähemmän töitä. Toiveena olisi pystyä saamaan iloa työstä ja välttää uupuminen. Tehdä töitä sen verran, kun tuntuu hyvältä.  Toivetyön sisältö liittyy usein ihmisten auttamiseen tai luovuuteen.

Olen huomannut valmennuksissa, että monesti päädymme keskustelun ja työkalujen avulla loppujen lopuksi samantyyppiseen työhön, kuin mitä riippumattomuus rahasta toisi. Askeleet kohti tuota työtä saattavat olla moninaisemmat kuin lottovoitto, mutta lopputulos lähes sama.

Kysyisinkin toisen kysymyksen: tarvitsetko rahaa, jotta uskallat toteuttaa unelmasi?

 

Tärkein onnistumistekijä työpaikan saannissa

 

Unelmatyön löytäminen vaatii rohkeutta ja mahdollisesti uusia ajatusmalleja. Työ saa olla sinusta mukavaa ja tuottaa elinvoimaa. Työ saa olla tasan se, mitä itse haluat tehdä. Pohdi, vaikuttavatko uravalintaasi uskomukset, jotka rajoittavat. Onko uravalinta sinun omasi, vai pääseekö joku tai jokin muu vaikuttamaan päätökseesi?

Toteutimme Montevistassa asiakaskyselyn, jonka mukaan tärkeimpiä onnistumistekijöitä työpaikan saannissa ovat rohkeus, asenne ja motivaatio.

 

onnistuminen (2)

 

Uskalla siis rohkeasti hakea unelmoimaasi työpaikkaa ja osoita jo hakuvaiheessa potentiaaliselle uudelle työnantajallesi, mistä sinut on tehty. Myös työnantajat arvostavat eniten rohkeutta, intoa, vahvaa itsetuntoa ja kykyä pohtia asioita uusista näkökulmista.

 

Rohkeus, asenne ja motivaatio ovat tärkeimpiä työelämätaitoja.

 

Työhaastattelun tärkein kysymys

Niina Majaniemi kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että yksi työhaastattelun tärkeimmistä kysymyksistä on se, jolla selvitetään, onko työnhakijalla tunneälyä. Tunneälytaidoilla kuten itsetuntemuksella, itsevarmuudella, itsekunnioituksella, itsenäisyydellä ja empatiataidoilla on suuri merkitys siihen, miten työntekijä menestyy työelämässä.

Useat työnantajat ovat alkaneet selvittää jo rekrytointivaiheessa, onko kandidaatilla tunneälyä. Tällöin voidaan olla varmoja siitä, että saadaan työntekijä joka osaa toimia oikein erilaisissa tilanteissa, joka haluaa kehittää itseään ja joka pystyy toteuttamaan uusia ideoita.

Daniel Goleman, tunnettu tunneälyn tutkija on sanonut että “Kun katsoimme yli 6000 tutkimusta meditaatiosta ja mindfulnessista, sen vaikutus on kiistämätön. Jo alussa ihmiset saavat paremman käsityksen siitä mitä he haluavat, ja pystyvät keskittymään paremmin. He pystyvät paremmin kontrolloimaan sitä mihin suuntaavat tarkkaavaisuutensa. Meditointi vaikuttaa aivoihin niin että ihminen pystyy paremmin vastustamaan provokaatiota, ja toipuu erilaisista tunnevaikutuksista nopeammin”. kehittää itseään ja joka pystyy toteuttamaan uusia ideoita. Mindfulness on tehokas tapa kehittää itsetuntemusta.

 

Tee itsellesi oma osaamis- ja vahvuuskartta

Nyt on lupa kehua! Kirjoita blogissa tuomieni asioiden perusteella itsellesi osaamis- ja vahvuuskartta, jossa huomioit nyt myös laajemmin osaamistasi ja vahvuuksiasi, kuin yleensä. Kirjoita esimerkiksi:

  • tunneälytaidot
  • metataidot, esim. itsensä johtamisen taidot, ajattelun taidot, oppimaan oppiminen, tavoitteiden asettaminen, ajanhallinta, päätöksentekotaidot, tiedon hankkimistaidot
  • luontaiset lahjakkuutesi (missä olit hyvä jo lapsena?)
  • asioita, joista itse pidät itsessäsi
  • mistä olet saanut kiitosta ja palautetta lähipiiriltäsi tai töissä?
  • kansainvälinen osaaminen ja kielitaidot
  • sosiaalisen median taidot
  • verkostoitumistaidot
  • ammatillinen ydinosaaminen ja toimialatuntemus

 

Tarkoituksena on erottua työnhaussa. Uskalla olla oma itsesi, niin erottuminen onnistuu pakottamatta!

 

Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.

Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

 

Kommentoi kirjoitusta