Muistan kirkkaasti sen epävarmuuden, kun valmistuminen yliopistosta häämötti edessä ja piti vähitellen tietää, mitä haluaa tehdä työkseen. Edes, mihin hakee harjoitteluun. Olin nauttinut opiskelusta ja tiennyt koko ajan olevani oikealla tiellä, mutta yhtäkkiä iski ahdistus tietämättömyydestä ja osaamattomuudesta. Mitä, jos en olekaan oikeasti oppinut mitään näiden vuosien aikana? Työkokemusta ei omalta alalta ollut ja ensimmäinen harjoittelu odotti.
Olin koko opiskelujen ajan luottanut siihen, että teen ainevalinnat kiinnostuksen pohjalta. Niin olin yleiseen ja aikuiskasvatustieteeseenkin päätynyt. Luotin siihen, että jatkaessa samalla linjalla, päädyn haluamaani harjoittelupaikkaan ja ehkä sitä kautta työpaikkaan. Kirjoitin Googleen peräkkäin sanoja, jotka minua kiinnostivat työpaikassa.
Ensimmäisenä tuloksena Googlessa aukesi järjestö, josta tuli harjoittelupaikkani ja myös ensimmäinen oman alan työpaikkani. Viihdyin kyseisessä työpaikassa työurani ensimmäiset 2,5 vuotta, enkä olisi voinut kuvitella itselleni parempaa ensimmäistä oman alan työpaikkaa. Tämä oli jälleen osoitus siitä, että itseään kannattaa kuunnella.
Viime viikolla osallistuin alumnin roolissa Jyväskylän yliopiston kasvatustieteilijöiden työelämätapahtumaan. Opiskelijoiden kanssa keskusteleminen muistuttaa aina omasta epävarmuudesta. Askel työelämään tuntui todella pelottavalta ja vaikealta. Olisin kaivannut siihen enemmän tukea. Sitä tukea ja rohkaisua haluan nyt antaa itse opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Olen kiteyttänyt alle muutaman asian, jotka koen olennaisimmiksi siinä murrosvaiheessa.
Tee sellaisia valintoja opintoihin ja uraan liittyen, jotka itsellesi tuntuvat mielekkäältä. Älä kuuntele liikaa sitä, mitä muut sanovat tai mikä olisi hyödyllistä. Yleisesti hyödyllinen ei ole sinulle hyödyllinen, jos sinulla ei ole sisäistä motivaatiota kyseiseen asiaan. Kulkeminen ulkoisten paineiden johdattamana vie sinut työhön, jota et itse koe mielekkääksi. Pahimmillaan se johtaa työuupumukseen.
Tee siis valintoja itseäsi kuunnellen. Tee sitä, mikä sinua kiinnostaa ja innostaa. Jo opinnoista lähtien. Silloin päädyt myös työhön, jonka koet itsellesi merkityksellisesti ja voit hyvin.
Parhaimmillaan työnhaku on mielenkiintoinen matka itseen. Pysähdy ajattelemaan tiedostavasti, kuka olet ja mitä haluat. Opettele tunnistamaan omaa osaamistasi ja vahvuuksiasi. Selkeytät samalla tavoitteitasi työuralla ja elämässä.
Tee ajatuskartta vahvuuksistasi ja osaamisalueistasi. Jos tuntuu omituiselta kehua itseään, kokeile kirjoittaa ensin asioita, mitä muut sanoisivat sinusta. Kirjoita paperille asioita, joissa sinä olet onnistunut. Mistä olet saanut palautetta?
Elämässä on hyvä aina välillä pysähtyä ja kuulostella, tekeekö itselleen merkityksellisiä asioita. Itseensä tutustuminen aina uudelleen ja uudelleen kannattaa. Omien arvojen tiedostamisen kautta osaat myös sanoa, mikä on juuri sinulle hyvä työpaikka. Minkä työpaikan arvot osuvat kohdakkain kanssasi. Vähitellen tunnistat, mitä itse kaipaat työltä.
Se miten haet töitä, kertoo siitä miten teet töitä.
Omasta polustani Montevistaan kerron syksyn alussa julkaistussa blogissa.
Pelottaako askel työelämään?
Kuulen harmillisen paljon, että on turvallisempaa jäädä yliopistoon. Työnhaun suhteen luovutetaan jo ennen työnhakua. Älä sinä ole se henkilö. Sinun ei tarvitse olla valmis, kun valmistut yliopistosta. Siinä vaiheessa sinulla on hieno tutkinto takataskussa ja suuntaat seuraavan kiinnostuksesi pariin. Työtä tehdessä opit jatkuvasti uutta. Asioita, joita et voisi koulunpenkillä edes oppia.
Nykyaikana elinikäinen oppiminen on termi, joka on kaikille tuttu. Voit jatkokouluttautua ja hakea täydennyskoulutusta erinomaisesti myös työn ohessa. Sinun ei tarvitse olla valmis, kun valmistut yliopistosta. Kukaan ei ole! Päästä siis siitä ajatuksesta irti.
Toivoisin että ymmärrät, kuinka paljon potentiaalia sinussa on jo olemassa. Tehtyäsi edellisen ajatuskartan, olet toivottavasti jo hieman edempänä. Toivon, että itseluottamuksesi vahvistuu ja uskot itsellesi mielekkään työn löytymiseen.
Ota rohkeasti askel kohti työelämää!
Kaipaatko käytännön työkaluja urasuunnitteluun? Tahdotko löytää unelmatyösi? Voit varata Rosalta ajan henkilökohtaiseen Rohkeasti työelämään -uravalmennukseen tai Rohkeasti työelämään -ryhmäsparraukseen.
Johda itseäsi, selätä stressi -valmennus sopii sinulle, joka tahdot selkeyttää tavoitteitasi, prioriteettejasi ja oppia tärkeimmän työelämän taidon: itsesi johtamisen. Varaa aika Johda itseäsi, selätä stressi -yksilövalmennukseen tai ryhmävalmennukseen.
* Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!
* Ota myös seurantaan Montevistan Facebook, Instagram ja YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!