Mutta: Sinulla ei ole aikaa turhuuksiin. Sinulla on tärkeä uusi duuni, kokopäiväinen, mutta määräaikainen! Sen nimi on ”Työnhakuprojekti2020.” Toistan, se on määräaikainen. Määräaikaisuuden pituuden määrittelee pitkälti oma oikeanlainen aktiivisuutesi projektissa. Toimiston saat valita joka päivä itse, samoin työkaverisi ja lounasseurasi. Amerikkalaisittain näe itsesi ”In between jobs” sen sijaan, että leimaisit itsesi työttömäksi. Sinä et todellakaan ole työtön, koska työnhaku se vasta työtä on!
Ota itseäsi niskasta kiinni näillä vinkeillä, ja aloita uusi työsi tehokkaasti. Näytä itsellesi, että hoidat tämän projektin samalla työteholla kuin aiemmankin työsi!
1. Orientoidu siihen, että sinähän saat uuden mielekkään työn. Kyllä, uskomalla siihen saat sen helpommin myös toteutumaan. Uskomalla itseesi, muidenkin on syytä uskoa sinuun. Käsittele negatiivisia tunteitasi (pettymys, suru, viha, katkeruus) sopivan tahon kanssa, jotta pystyt vähitellen päästämään irti menneestä. Anna itsellesi tilaa. Lue lisää tunteista: Irtisanominen saa tuntua. Huolehdi, että saat nukuttua ja turvaa taloudellinen selustasi, jos mahdollista.
2. Hanki perustiedot nykyajan työnhausta. Katso videoni piilotyöpaikkojen löytämisestä, alussa tärkeät työkalut itsetuntemukseen, joka on onnistuneen työnhaun pohja. Kuuntele myös podcastini, josta saat eväitä uuden suunnan etsimiseen ja itsesi johtamiseen.
3. Hanki itsellesi muistikirja, johon alat kokoamaan ideoitasi, haastattelujesi muistiinpanoja ja kaikkea uuteen uraasi liittyvää. Voit ottaa muistiinpanosi haastatteluihin mukaan, ja valmistautua sen avulla listaamalla vahvuuksiasi ja kysymyksiäsi työnantajalle. Tee myös selkeä seurantataulukko kaikista hauistasi, jotta pysyt kärryillä itsekin.
4. Teetä itsellesi netissä käyntikortit, jossa kuvasi ja yhteystietosi. Tarvitset niitä tavatessasi ihmisiä sekä messuilla ja tapahtumissa. Hanki tuore ja ammattimainen kasvokuva, jonka voit laittaa myös LinkedIn:iin ja hakupapereihisi. Suttuiset ja liian vakavat passikuvat ei käy!
5. Tee itsellesi viikkosuunnitelma. Määritä työajat, tapaa ihmisiä. Sovi lähes joka päivälle lounastapaaminen: verkostostasi, tiedonkeruuhaastattelun merkeissä, vertaistuen merkeissä toisen työnhakijan kanssa. Tsempatkaa toisianne!
6. Tee joka päivälle tavoite: 3-5 asiaa, jotka aiot tehdä. Tarkista päivän lopussa, teitkö ne. Esimerkiksi yhden päivän teema voi olla LinkedIn-profiilisi päivittäminen huippukuntoon, kontaktien kutsuminen, suositusten kerääminen ja ryhmiin liittyminen, niissä keskusteleminen sekä kiinnostavien työnantajien tutustuminen LinkedIn:ssä.
7. Hanki sparraajaksesi uravalmentaja, joka vauhdittaa sinua maaliin.
8. Poistu kotoa lähes joka päivä. Mene päivisin miellyttävään paikkaan työskentelemään, valitse joka päivä toimistosi itse.
9. Pysy vireänä: liiku ja ulkoile. Jos työnhaku pitkittyy, olet ainakin saanut itsesi huippukuntoon sillä aikaa! Vietä aikaa energiaa tuovien asioiden ja ihmisten parissa. Luukuta kannustavaa lempimusiikkiasi täysillä. Elämäsi on sinun, ja sinulla on oikeus voida hyvin!
10. Listaa asiat, mistä olet nyt kiitollinen. Mikä kaikki on hyvin, kaikesta huolimatta? Tuoko työsuhteen loppuminen jotain hyvää elämääsi?
Onnittele itseäsi uudesta mahdollisuudesta viedä työelämäsi uuteen upeampaan suuntaan!
”mul ei ollu mitään muut ku mahdollisuus
ja tieto siitä että mitä tahdon voin saavuttaa
koval duunil asiat vaan onnistuu
kokeillaan ja sit taas noustaan jos kaadutaan
hanskat ei tipahda
periks ei anneta
ne sanoo: et pysty, et voi, ei kannata
mun korvissa se kaikki kuulostaa haasteelt
ne saa luun kurkkuunsa, kun tulosta taas teen
jatkan jaksan vaikka väkisin
jos ois helppoo, kaikki tekis niin
mus on voima, jota en voi vaimentaa
pusken täysii aina vaan
mun ei täydy, vaan mä saan”
Peukutan Sinua ja työnhakuprojektiasi. Peukuta sinäkin, joka hetki!
Riikka Pajunen, Montevista Oy