Tuntuuko, että pää hajoaa? Edessä kaikki ja ei mitään? Omat voimavarat heikentyneet?
Uramuutos, kuten kaikki muutostilanteet, voivat viedä energiaa. Eteesi voi tulla uudenlaisia jännittäviä tilanteita, mutta samalla kasvat ja kehityt täydempään potentiaaliisi. Ota tilanteet rauhallisesti vastaan, valmistaudu ja pidä ykkösprioriteettinasi oma hyvinvointisi.
Listaa huolenaiheesi ja erota toisistaan ne asiat, joihin voit vaikuttaa ja ne, joihin ei kannata käyttää energiaa.
Tiedät ehkä hyvin, että myönteiset ajatukset, unen laatu, ravinto ja harrastamasi liikunta vaikuttavat hyvinvointiisi. Päivittäiset rutiinisi ratkaisevat kuitenkin sen, saatko niistä hyödyt itsellesi.
Mitä teet ensimmäiset 15 minuuttia herättyäsi? Entä mitä teet viimeiset 15 minuuttia ennen nukahtamistasi?
Oman ajankäytön ja ajattelun laatu määrittää eniten elämäsi laatua.
Jokainen meistä saa joka päivä uuden lahjan, uudet 24 tuntia käyttöönsä. Miten käytät ne, on oma valintasi. Vakavasti sairastuneet, onnettomuuksiin joutuneet ja muut kuoleman porteilla käyneet oivaltavat lähes poikkeuksetta ajan olevan lahja, joka nähdään arvokkaimpana mitä on. Terveille se on usein vihollinen tai niukka negatiivinen resurssi.
1. Pyhitä aamun ensimmäiset minuutit itsellesi. Kuulostele, mikä sinussa on elossa juuri nyt. Mitä tunnet, mitä tarvitset ja mitä toivot alkavalta päivältäsi? Sano sisäisesti jotain rohkaisevaa, mikä virittää päivääsi positiivista energiaa.
2. Lisää hyvänolon hormoneita kehoosi: venyttele, liiku, käy ulkona, juo vettä, hoida kehoasi.
3. Tee kotiisi tai työhuoneeseesi paikka, jossa ”sielusi lepää”. Jos kaikki tuntuu kaoottiselta, hae voimaa turvapaikastasi.
4. Tee loppuviikosta suunnitelma tulevalle viikollesi. Määritä yksi tärkeä tavoite ja rytmitä (esim. työnhaun) toimenpiteet eri päiville sopiviksi paloiksi: some-aamupäivä, puhelinsoitot kiinnostaville työnantajille, sparraajien tapaaminen, tiedonkeruuhaastattelut. Lisää mukaan harrastuksesi ja muut mieltäsi piristävät asiat.
5. Tee päivän alussa päivän vaikein ja tärkein työ, tai edes osa siitä. Palastele isolta tuntuvat tehtävät pieniin palasiin ja aloita heti. Lykkääminen syö kaiken energiasi, joten tunnista ja hoida haastavat jutut heti.
6. Pidä taukoja. Laita kännykkä muistuttamaan tauoista. Kuuntele lempimusiikkiasi täysillä, tanssi, hypi trampoliinilla, käy lenkillä tai meditoi työpaikan sohvalla, tee mitä haluat. Salli itsellesi lataavaa lepoa työskentelyjaksojen välissä.
7. Huomioi tarpeesi. Kysy itseltäsi ja laita kysymys näkyville: Mitä tarvitsen juuri nyt? Kunnioita tarpeitasi ja salli niiden toteutuminen joka päivä. Jos jokin lataava tekeminen peruuntuu, siirrä se, mutta älä unohda sitä.
8. Tee jotain rauhoittavaa viimeinen tunti ennen nukahtamista. Ota rutiiniksesi vaikka itsellesi ja perheenjäsenellesi esitetty kysymys: Mitä hyvää tänään tapahtui, mikä oli päivän kivoin juttu?
Voit tehdä mitä vain, muttet kaikkea samaan aikaan. Elämä on suora lähetys, valitse viisaasti!
Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,
Riikka
Ps. Kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi sisältää 7 askelta ja yhteensä 27 käytännön työkalua oman näköisen työelämän luomiseen.