Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

Koskaan ei ole oikea aika – äitiysloma

Muistan elävästi yliopistolla järjestetyn työelämäpäivän. Jo työelämässä olevat kasvatustieteilijät tulivat kertomaan omista urapoluistaan. Yksi suurimmista huolista naisopiskelijoilla oli lasten saaminen. Voiko haaveilla samaan aikaan urasta ja lapsista? Olisiko paras saada lapsia jo opiskeluaikana, että potentiaaliselle työnantajalle voisi sitten työhaastattelussa suoraan sanoa lapsiluvun olevan jo koossa?

Jatkoimme keskustelua vielä ruokapöydässä myöhemmin ystävieni kanssa. Totesimme, että oikeaa aikaa lapsille ei ole. Heitimme ilmaan toiveen, että työnantajamme olisivat ymmärtäväisiä, kun lapset tulisivat ajankohtaiseksi meillä kullakin.

Itse ajattelin jo silloin, että tässä on pakko tapahtua jotain kehitystä. Kyllähän myös naisen on voitava yhdistää ura ja perhe. Onneksi elämme nykypäivää ja uskon myös, että nämä pelot ja huolet ovat ainakin osaksi turhia, samoin kuin monet muutkin opiskelijoiden mörköajatukset työelämästä. Asenteet ovat muuttuneet paljon. Olen kuullut, että joissain työpaikoissa annetaan erityisbonus naiselle, joka on jäämässä äitiyslomalle. Rohkaistaan perheen perustamiseen – vau!

Työnantajan reaktio

Kerroin Riikalle itse vauvasta jo heti alkuraskaudessa. Tämä on toki hieman epätyypillistä ja kertoo meidän muutenkin erilaisesta työyhteisöstä ja -kulttuurista. Olin ollut silloin vasta pari kuukautta töissä Montevistassa. Muistelin ennen kertomista tuota usean vuoden takaista työelämäpäivää yliopistolla. Täytyn kiitollisuudella nytkin tätä kirjoittaessani. Tiesin jo ennen kertomista, kuinka Riikka tulisi reagoimaan. Hän halasi, iloitsi ja onnitteli. Riikka on koko tämän raskausajan jakanut onnellisuuden ja odotuksen kanssamme. Kiitos siitä, Riikka!

Riikka sanoi minulle jo heti aloittaessani Montevistassa, että hänelle voi puhua kaikesta. Arvostan sitä, että hän erikseen sanoi olevansa vain onnellinen, jos pian saisinkin vauvan. Hän tiesi, että tämä on hankala aihe monille nuorille naisille. Itseä helpotti jo tuolloin tietoisuus Riikan suhtautumisesta. Kertoo paljon työnantajasta, että voi ajatella isompaa kuvaa ja perheenlisäyksen suurta ihmettä.

Kaikki työnantajat eivät valitettavasti suhtaudu myönteisesti uutiseen vauvasta. Onneksi on olemassa lakeja suojaamaan äitiä. Yleiset ajatukset äitiyslomasta ja perheenlisäyksestä ovat muuttuneet paljon. Äitiys ja ura on todellakin mahdollista yhdistää. Lisäksi äitiysloma on myös sinulle kohta, jossa voit pohtia urasi jatkoa. Oletko oikeassa työpaikassa, muodostuuko teistä match?

Aina on oikea aika

Nyt on minun aikani jäädä äitiyslomalle. Kiitos kaikille teille ruudun toisella puolella! Kiitos siitä, kuinka olette yhdessä kanssamme rakentaneet onnellisempaa työelämää, kiitos keskusteluista, kiitos siitä miten olette ottaneet minut vastaan. Palataan taas äitiysloman jälkeen. KIITOS RIIKKA! <3  Kiitos suhtautumisestasi, yhteistyöstä ja kaikesta inspiraatiosta, mitä olen sinusta saanut.

 

26196250_10214992551391611_5848968650728668806_n

 

Olen voinut todella hyvin suurimman osan raskaudesta. Pieni vauva on potkuillaan muistuttanut hetkessä elämisestä ja oman hyvinvointini tärkeydestä. Lepo, stressitön elämä, itsensä edelle laittaminen, arjesta nauttiminen ovat saaneet aivan uuden merkityksen. Kiitollisena odotan tulevaa.

 

Aina on oikea aika.

 

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

Kommentoi kirjoitusta