Koska olen utelias itsekin, kerron salaisuuden ensin:
Meidän ei tarvitse välittää, saati masentua rekrytointimaailman vääryyksistä. Meidän tehtävämme on keskittyä niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa ja joista voimme ihan itse päättää. Näin toimivat myös muut onnelliset ihmiset vuosia kestäneen henkilökohtaisen kenttätutkimukseni perusteella.
Millä voit sitten erottua, jos CV:si ei loista haettavan työn aiemmilla työkokemuksilla?
Oletko analysoinut perinpohjaisesti osaamisesi ja vahvuutesi? Koko elämäsi ja koko urasi aikana sinulle on kertynyt huikea määrä taitoja, kokemusta, osaamista ja pätevyyttä. Nyt on aika pohtia, mitä kaikkea se on ja miltä osin ne sopivat uuteenkin alaan.
Analysoi jokainen työtehtävä erikseen näiltä osin: Mistä olit vastuussa? Mitä osaamista kyseinen työtehtävä vaati? Mitä vahvuuksiasi käytit tehtävässä? Mitä opit sen aikana ja avulla? Miten ammattitaitosi kehittyi?
Tee tämä vaikkapa exceliin, niin pystyt laajentamaan sitä tarpeen mukaan. Merkitse ne kohdat, mistä voisi olla hyötyä myös hakemassasi työssä? Ensin olet toki selvittänyt, mitä osaamista haettavassa työssä todella tarvitaan!
Useimmat työnhakijat eivät hallitse työnhakutekniikoita ja -prosessia. Vaikkei sinulla ole alan kokemusta, voit tehdä kaiken muun hyvin. Erotu sillä, että olet tehnyt taustatyöt hyvin ja oma tarinasi on selkeä. Kun esittelet itsesi lyhyesti (messuilla, puhelimessa, hakupapereissa, haastattelussa), jääkö tarinastasi vakuuttava ja innostunut kuva? Kerrotko heti myyntivalttisi, eli motivaatiosi ja aiemmalta alalta siirrettävän osaamisesi? Oletko itse työstänyt asioita niin, että olet ylpeä taustastasi ja näet sen tuomat opit? Vai häpeiletkö jotain CV:ssäsi?
Duunitorin tekemän vuosittaisen tutkimuksen mukaan motivaatio on tärkein hakijan ominaisuus rekrytointitilanteessa. Sehän sinulla on! Jos ei ole, älä hae tehtävää. Aina palkataan ihminen, jolla on kova motivaatio tehtävään, koska se on tärkein valintakriteeri muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Motivaatio näkyy kaikesta: hakupapereiden tekstin sävy, oma aktiivisuutesi, uskallatko soittaa ja pitää langat käsissäsi koko hakuprosessin ajan, äänensävysi puhelimessa ja kasvokkain, kuinka paljon olet valmistautunut tilanteisiin, kuinka paljon olet nähnyt vaivaa tiedonkeruuvaiheessa ja miten toimit haastattelussa. Kaikkiin vaiheisiin on apua saatavilla, hyödynnä se täysillä! Jos kuulut johonkin liittoon, liittosi kautta voi olla uraneuvontaa saatavilla. Myös yksityisesti on uravalmennusta tarjolla. Pääsääntö: älä peittele innostustasi, älä ole liian neutraali suomalainen asiantuntija, uskalla innostua! Rekrytoija näkee heti, kenellä silmät loistavat kirkkaimmin tehtävästä puhuttaessa 🙂
Suurin osa avoimista työpaikoista löytyy suoraan yrityksistä, ei lehtien palstoilta tai työpaikkailmoituksista netissä. Mitä enemmän sinulla on perinteistä työnhakua vaikeuttavia seikkoja CV:ssäsi (aiempi kokemus täysin eri alalta eri tehtävistä, pitkä monen vuoden työttömyys tai sairasloma, terveydellisiä esteitä tms), sitä enemmän kannattaa hakea töitä piilosta. Oma verkostosi tuntee sinut, ja voi antaa vihjeitä eteenpäin. Selvitä siis ensin, mitä olet hakemassa ja miksi. Selkeytä vahvuutesi ja mieti, ketä voisit osaamisellasi auttaa. Kuka hyötyisi sinun kokemuksestasi ja voisi jopa maksaa siitä.
Tee ensin lista sinua kiinnostavista työnantajista omalla työnhakualueellasi. Valmistele oma esittelysi ja kysymyksesi heille etukäteen omaan muistikirjaasi. Soita sen jälkeen rohkeasti listaa läpi. Voit usein jopa ehdottaa haastattelua itse – sehän on merkki motivaatiosta ja oma-aloitteisuudesta sekä aktiivisesta työotteesta. ”Se, miten haet töitä, kertoo siitä, miten teet töitä.”
Työ ja työnhaku on vain yksi osa elämää. Jos työnhaku tuntuu raskaalta, lataa voimia elämän muilta osa-alueilta. Tapaa ystäviä, jotka saavat sinut nauramaan. Mene puolison kanssa leffaan tai mökille. Peuhaa lasten kanssa kylpylässä. Pura turhautumiset salilla, tai lataa akut joogatunnilla. Älä anna työnhaun vallata liikaa ajatuksiasi, vaan rytmitä työnhaku ja muu elämä sopiviin palasiin. Työnantaja huomaa, jos olet lopen uupunut ja turhautunut työnhakuun. Sen sijaan sillä voi todella erottua, kun olet täynnä virtaa, hymyssä suin ja selkä suorassa aloittamassa uusia haasteita työelämässä. Muista, että työnhaku on vain väliaikainen vaihe, joka päättyy joskus yllättävänkin pian. Milloin on oikea aika luovuttaa työnhaussa? Tiedät vastauksen itsekin: kunnes nimesi on työsopimuspaperissa. Lähde sitä ennen aina uudella innolla hakuprosessiin mukaan.
Seuraa Montevistan Facebook-sivua, niin saat lisää vinkkejä! www.facebook.com/montevistavalmennus
Kirjoittaja:
Riikka Pajunen / Valmentaja ja Montevista Oy:n perustaja