Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

KonMari -menetelmällä urakin uusiksi?

Joskus elämäntilanteiden muutokset saavat melkoisen siivousvimman aikaan. Nuori opiskelijatyttö, joka saa vihdoin sisustaa kotinsa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Tai vähän myöhemmin, kun tuleva äiti päästää pesänrakennusvimmansa valloilleen ja opiskeluaikaiset pölyttyneet kansiot, kulahtaneet vaatteet ja sinkkuelämän muistuttajat saavat kyytiä. Ehkä myöhemmin (ironista kyllä!) juuri avioeronnut uutta elämää rakentava voimaantunut nainen, joka haluaa eroon vanhasta muistuttavista tavaroista. Huutonetit ja Torit laulaa, kun hääastiastoa kaupataan hyvään hintaan.

Marie Kondo kiteyttää hyvin upean myönteisellä moodilla kirjoitetussa kirjassaan ”KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika” näin:

 

”Samalla kun siivoat, tulet järjestäneeksi asiasi ja elämäsi.”

 

Kirjassa on ihmisten tarinoita, joissa he ovat KonMari -menetelmän avulla löytäneet uraunelmansa, innostuneet nykyisestä työstään enemmän, parantaneet avioliittoaan, terveyttään ja laihtuneet. Kodissa vallitsee selkeä, raikas ilmapiiri. Mitä ihmettä? Tähän on pakko paneutua lisää…

KonMari-menetelmä romuttaa kaiken, mitä olemme tähän asti oppineet kodin raivaamisesta. Se ei ole pelkkää siivouksen tekniikkaa, vaan siinä vaikutetaan omaan ajatteluun ja uskomuksiin. Onnistuminen on 90% asenteesta kiinni. Tavaroita ei siis säilytetä varmuuden vuoksi, järkisyistä, velvollisuudentunnosta tai tottumuksesta, vaan siksi että kyseinen tavara on sinulle rakas.

Ydinasioita on ensin vastata itselleen kahteen kysymykseen:

Millaista elämää haluan elää?
Miksi?

 

Esimerkki:

”Haluan elää seesteistä elämää kodissa, jossa ei ole liikaa tavaraa.”

 

Coachingissakin paljon käytetty viiden miksi-kysymyksen tekniikka toimii tässäkin:

Miksi? Koska haluan, että on helppo siivota.

Miksi? Haluan arkeni sujuvammaksi.

Miksi? Haluan rauhallisen mielen joka päivä.

Miksi? Haluan pystyä keskittymään itseeni enkä vain muiden tarpeisiin.

Miksi? Haluan oppia kohtaamaan itseni ja tunteeni ilman hälinää.

Seuraavaksi kodin siivouksessa on kaksi vaihetta:

Karsi
Mieti säilytyspaikat – sijoita tavarat inspiroivasti
Tavarat karsitaan tietyssä järjestyksessä ja lajeittain, ei huoneittain tai kaapeittain kuten itselläni on aina ollut tapana. Samoin koko koti kerralla kuntoon, ei laatikko viikossa periaatteella kuten myös neuvotaan usein.

Karsimisvaiheessa valitaan säilytettäväksi vain ne, jotka aidosti lisäävät hyvinvointiasi. Kaikesta muusta luovutaan. Kodinkoneiden käyttöohjeet, palkkakuitit, turhat sähköjohdot, kännykkäpakkaukset, rikkoutunut elektroniikka, meikkinäytteet, kosmetiikkaa, vanhat luottokortti- ja sähkölaskut, turhat kuntoilu ja harrastusvälineet, kulahtaneet vaatteet ja dvd:t lentävät armottomasti kierrätykseen. Kuinka monta kertaa itse olen palannut vaikkapa juuri kodinkoneiden käyttöohjeisiin? Zero in my life. Kaiken saa paljon nopeammin netistä nykyään.

KonMarissa aloitetaan vaatteista. Unohda perinteiset säännöt, kuten: ”jos et ole käyttänyt vaatetta vuoteen, luovu siitä.” Kaikki kodissa olevat vaatteet laitetaan lattialle, ja mieluusti alalajeittain. Jokainen otetaan käteen. Kotivaatteiksi ei saa alentaa rumia tai rikkinäisiä vaatteitaan. Joka hetki on hyvänolon arvoinen elämässä. Energeettisesti tiedämme heti vastauksen KonMarin tehokysymykseen:

 

”Tuottaako tämä tavara minulle iloa?”

 

Jos luopuminen tuntuu vaikealta, pohdi oletko takertunut menneeseen muutenkin liikaa? Kuka olet tänä päivänä ja millaiseksi haluaisit tulla? Kodin tulisi tukea omaa kehitystäsi, ei jumittaa vanhaan. Jos et malta luopua vaatteesta, joka maksoi 200 euroa ja käytit sitä vain kerran, kiitä sitä. Luovu kiitollisena, että opit siitä jotain. Sen kerran sait nauttia siitä. Sen aika meni ohi ja elämä jatkuu.

Älä mollaa ja syyttele itseäsi prosessin aikana. Ei ole tuhlaavaista tai häpeällistä heittää pois tavaroita, joita et enää tarvitse. Vapauta ne vankeudesta, johon olet ne tuominnut. Vapautat samalla itsellesi lisää energiaa tärkeämpiin asioihin.

Vaatteiden jälkeen käydään läpi kirjat, paperit, sekalaiset ja vasta viimeisenä tunnearvoiset asiat kuten valokuvat. (Lataa itsellesi tsekkilista tarkalle karsimisjärjestykselle). Karsiminen kun yleensä keskeytyy ryhtyessämme fiilistelemään kultaisen 70-luvun hippiajan hassuja kampauksia ja muuta mukavaa.

Lopputuloksena on väljä, siisti ja sinun tämänhetkisen elämäntilanteen näköinen koti. Mistään ei pursua tekemättömiä projekteja tai ”tuon teen joskus loppuun kun ehdin” energiasyöppöjä.

 

”Saat lisää rohkeutta minimoida elämästäsi negatiivisia asioita.”

 

”Itsevarmuutesi ja onnellisuutesi lisääntyy, kun pystyt keskittymään hyvää oloa tuottaviin asioihin kotona.”

 

Mutta miten tämä kaikki liittyy urasuunnitteluun?

Eräs nainen ei tiennyt, mihin suuntaisi työelämäänsä seuraavaksi. Hän oli töissä isossa it-alan yrityksessä, mutta janosi muutosta. Hän raivasi kotinsa KonMari-menetelmällä ja huomasi valinneensa iloa tuottaviksi tavaroiksi ja kirjoiksi sosiaalityötä koskevat teokset. Niistä hän muisti, kuinka sytyttävää oli aiemmin toimia vapaaehtoisena lastenvahtina. Hän innostui työstä uudelleen, kouluttautui lastenhoitajaksi ja perusti lapsenvahtipalvelua tarjoavan yrityksen. Hän löysi kutsumuksensa, joka oli auttaa työssäkäyviä äitejä olemaan huolettomammin töissä lasten saadessa hyvää hoitoa. Nykyään yritys porskuttaa eteenpäin, asiakkaita riittää ja yrittäjä nauttii elämästään täysillä. Kaikki sai alkunsa kodin raivaamisesta.

Ehkäpä siis seuraavaksi myhäilen vain tyytyväisenä, kun työnhakuvalmennuksen asiakkaani kertoo vain siivonneensa kotia, kun olisi pitänyt tehdä työnhakutoimenpiteitä!

”Maybe the life you’ve always wanted to live is buried underneath everything you own.”

 

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta