Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

Viisi vinkkiä alanvaihtamisen alkumetreille

 

  1. Selkeytä ensin, mitä todella haluat uudelta uraltasi

Tunnetko itsesi, toiveesi ja arvosi? Oletko kiteyttänyt selkeän vision, minne olet menossa? Millaisen toimialan organisaatioon, millaiseen tehtävään? Miksi juuri sinne? Lue lisää vinkkejä, miten taklata miksi-kysymys. Päämäärätön työnhaku on päämäärätöntä stressaamista. Fokusoitunut, määrätietoinen työnhaku on tuloksellista ja vakuuttavaa. Valitse siis kaikista pohtimistasi vaihtoehdoista 1-3 selkeää linjaa/vaihtoehtoa/suuntaa, jollaisia tehtäviä etsit. Kirjaa niihin myös perustelut, miksi haluat, miksi olisit sopiva, ja miksi sinut kannattaisi niihin hommiin valita.

  1. Perehdy uuteen alaasi

Niin paljon kuin mahdollista. Niin monia kanavia pitkin kuin keksit. Haastattele ihmisiä, jotka toimivat jo alalla ja tehtävissä, jonne haluat. Googlaa, tutki ja kysele. Liity sinua kiinnostavien yritysten fanittajaksi Facebookissa. Seuraa toplistasi työnantajia LinkedIn:ssä ja etsi alaasi liittyvät ryhmät siellä. Keskustele ryhmissä aktiivisesti, jaa asiantuntemustasi, opi lisää. Jos työhaastattelussa kysytään: ”Kerro, mitä tiedät alasta, sinullahan ei ole aiempaa kokemusta?” Kerrot tyynen rauhallisesti kaiken, mitä olet saanut selville. Seuraava hakija reputtaa tämän kysymyksen varmasti ja olet jatkossa!

  1. Verkostoidu uuden alasi ihmisten kanssa

Mieti, ketä jo nyt tunnet sinua kiinnostavalta alalta. Missä tilanteissa omassa arjessasi tapaat luonnollisesti kiinnostavan alan ihmisiä. Esimerkiksi, jos työskentelet apteekissa, ja haluat siirtyä töihin lääketeollisuuteen, jututa lääke-edustajia viikottain omassa apteekissasi. Etsi kiinnostavan alasi messut ja tapahtumat. Jututa niissä ihmisiä ja kerro, mitä olet etsimässä. Kysy vihjeitä työvoiman tarpeesta. Edellisessä kohdassa mainitut tiedonkeruuhaastattelut ovat erittäin tehokas tapa tutustua uusiin ihmisiin kysymällä heiltä heidän työstään. Samalla jätät itsestäsi positiivisen mielikuvan ja tulet heidän mieleensä, kun uusien työntekijöiden tarpeita ilmenee.

  1. Hanki tarvittavaa lisäosaamista uudelle alalle

Olet ehkä tiedonkeruuhaastatteluissa saanut selville, mitä osaamista uudella alalla tarvitaan. Miten voisit hankkia sitä? Jokin uusi koulutus, kurssikokonaisuus avoimessa yliopistossa, verkkokurssi? Ainakin uuteen alaasi liittyviä kirjoja voit lukea. Tietomäärä mistä tahansa aiheesta lisääntyy, jos lukee kirjan kahdessa viikossa. Kolmessa kuukaudessa on luettu jo kuusi teosta!

  1. Hanki sparraaja, mentori ja tukijoukot alanvaihdollesi

Päässäsi pyörii paljon ajatuksia ja ideoita. Kenties turhautumista ja tuskaakin. Mihin nyt sitten…??? Tuen hakeminen voi tuntua vaikealta: ”Kyllä tämä nyt pitää yksin hallita, en minä apua tarvitse!” Värvää tai palkkaa itsellesi ajatuskumppani. Joko uravalmennuksen ammattilainen, tai joku jonka osaamiseen luotat. Mentori voi tarkoittaa vain sitäkin, että bongaat lähipiiristäsi tai vanhoista kollegoistasi jonkun, jonka kanssa voisi vaihtaa ajatuksia lounaalla silloin tällöin. Ja pyydä lähipiiriäsi tsemppaamaan sinua, elleivät he sitä jo tee. Kukaan huippu-urheilijakaan ei menesty ilman tukijoukkoja, miksi sinun pitäisi?

Seuraa Montevistan Facebook-sivua, niin pysyt kärryillä! www.facebook.com/montevistavalmennus

Kirjoittaja:

Riikka Pajunen / Valmentaja ja Montevista Oy:n perustaja

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta