Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

Jotain uutta uralle – mistä lähden liikkeelle?

Vanhemmat olivat takoneet päähän kaikilla mahdollisilla tavoilla, että tee ihan mitä haluat työksesi, toteuta unelmasi, kuuntele sydäntäsi! Mutta…. ÄLÄ KOSKAAN RYHDY YRITTÄJÄKSI!! Suvussamme oli ollut monenlaisia kokemuksia yrittäjyydestä jo monen sukupolven takaa. Yrittäjäthän eivät pidä koskaan lomaa, he uupuvat ennen pitkää, he saattavat mennä konkurssiin tai alkoholisoitua.

Mitä sinulle on sanottu ja yritetty uskotella vuosikausia?

Yli 30-vuotiaaksi asti otin oppimani uskomuksen todesta. En tietenkään voisi koskaan ryhtyä yrittäjäksi, sitä vaihtoehtoa ei tarvitsisi edes miettiä! Tein alla olevan unelmieni työ- mindmapin aikanaan, ja muuta vaihtoehtoa ei vain millään ollut. Yrittäjyydessä yhdistyisi kaikki, mitä elämältäni ja työltäni halusin. Vaikka pelotti paljonkin. Miten ikinä selviytyisin kirjanpito, vero- ja muista hyvin epämiellyttävistä hallintohässäköistä? Mistä saisin asiakkaita? Osaanko edes myydä tarpeeksi hyvin? Mitä, jos en osaa sitten erottaa työtä ja vapaata toisistaan? Mitä, jos kaipaan työyhteisöä ja työkavereita liikaa?

Minusta tuli yrittäjä, ja se on yksi parhaita päätöksiä, mitä olen koskaan tehnyt. Kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen. Kaikki muutkin elämäni unelmat alkoivat toteutua, kun uskalsin kyseenalaistaa tämän yhden vahvan haitallisen uskomukseni. Jos tämä on mahdollista…hmm…mikä kaikki muukin olisi siis mahdollista?

Mutta…nyt Sinuun!

Unelmoi ensin!

Ensimmäinen harjoitus, millä uravalmennus starttaa on tehdä vapaa mindmap kaikesta siitä, mitä toivoisi elämältään ja työltään, jos kaikki olisi mahdollista.

Kaikki ovat olisivat sinulle auki, eikä olisi mitään sijaa epäonnistumisille. Kaikki mihin ryhtyisit, onnistuisi varmasti. Kaikki kannustaisivat sinua, ja rahaakin tulisi riittävästi. Ja rakastaisit työtäsi.

Mitä kaikkea siihen silloin kuuluisi?
Minkä tekemiseen päiväsi kuluisivat?
Mistä kaikesta olet kiinnostunut elämässä yleensä?
Mitkä ovat intohimosi?
Millaisten ihmisten kanssa mieluiten työskentelisit?
Millaisessa fyysisessä ympäristössä?
Millaisia tunteita haluaisit kokea päivän aikana?
Miten ajankäyttösi jakautuisi unelmatilanteessa?
Missä työsi sijaitsisi maantieteellisesti?
Paljonko palkkaa olisi sinulle riittävä määrä?
Mitä osaamista ja vahvuuksiasi siinä käyttäisit?

Anna mennä, kyse on elämästäsi!

Voit tehdä tämän kynällä, käyttää värejä, tietokoneella mindmap-työkalulla, mihin tahansa muotoon. Kun unelmakarttasi on valmis, merkitse sieltä kaikista tärkeimmät jutut, mistä et missän nimessä haluaisi luopua. Ja sitten vasta aletaan tarkastella, mihin tällaisen kartan piirtänyt ihminen voisi päätyä. Kuka hyötyisi tällaisista vahvuuksista ja osaamisesta? Kuka voisi maksaa sinulle siitä, että teet tämänkaltaisia asioita?

Itse mietin aikanaan, että jos minä saisin päättää, kannustaisin vain päivät pitkät ihmisiä etsimään omia vahvuuksiaan ja intohimojaan, ja auttaisin heitä päätymään mielekkäisiin töihin. Oli aikamoinen oivallus, että joku taho saattaisi jopa haluta maksaa minulle siitä, että toteutan suurinta intohimoani. Listasin ne tahot, ja tässä ollaan!

Maailma on täynnä mahdollisuuksia.

Meille kaikille.

Kyllä, Sinullekin.

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta