Rosa Auffermann / / Hyvinvointi

5 vinkkiä uuden työn haltuunottoon

Muistele hetki oloasi, kun astelit ensimmäisenä työpäivänäsi uudelle työpaikalle. Jännittikö? Oliko uusista asioista helppo saada kiinni? Miten sinut otettiin vastaan ja perehdytettiin uuteen työtehtävään?

Pahimmillaan huono perehdytys pilaa hyvän rekrytoinnin. Mitä, jos ”oikeiden töiden” tekemisen sijaan työpaikalla panostettaisiin perehdytykseen – ymmärrettäisiin sen merkitys? Olisi hyvä perehdytysohjelma ja uudelta työntekijältä kysyttäisiin, mitä hän perehdytykseltään toivoisi? Informaatioähky on uuden työn alussa monesti niin suuri, että myös uuden työntekijän voi päästää välillä ääneen. Perehdytykseen on hyvä varata tarpeeksi aikaa ja myös ilmaa väliin. Uuden työn haltuunotossa menee oma aikansa. Kaikki olemme joskus aloittaneet (useitakin kertoja) uudessa työssä, joten tiedämme, kuinka sekavaa alku saattaa olla.

Ollaan armollisia itsellemme ja toisillemme.

Saana Karikumpu, Novetoksen uusi valmentaja, kertoi meille omat ajatuksensa uuden työn haltuunoton avainasioista. Mitä voit itse tehdä, jotta uuden työn alku sujuisi mahdollisimman kivuttomasti?

1.     Asenne

 

Positiivinen, innostunut asenne motivoi itseä uusia asioita kohtaan. Kun oma asenne on vastaanottavainen, innostunut ja oppimishaluinen, se auttaa uusien työtehtävien omaksumisessa paljon. Uudet haastavatkin tilanteet ja tehtävät tuntuvat esteiden sijaan erinomaisilta oppimismahdollisuuksilta.

Moka on lahja, eikä virheitä tarvitse pelätä.

 

2.     Käytä omaa salaista asettasi

(=persoonaasi) häikäilemättä hyväksesi. Työ on muutakin kuin tehtävät ja toimenkuva. Olet työpaikalla omana itsenäsi, vahvuuksinesi ja intohimoinesi. Nämä ovat sinulle voimavara niin työn tekemisessä kuin yhteistyössä muiden kanssa. Tuo rohkeasti persoonaasi peliin ja muotoile työstä itsesi näköistä niin pitkälle kuin se on mahdollista. Silloin työnteko inspiroi ja innostaa sinua, ja työ on sinulle mielekästä.

 

3.     Kysy!

Uuden alussa tulee eteen paljon asioita, joihin sinulla ei ole vielä suoraa vastausta. Sen sijaan, että yksin pähkäilisit asian kanssa ja kulutat energiaasi jännittäen ”ymmärsinköhän oikein”, kysy! Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Asiat helpottuvat ja voit keskittää aikasi ja energiasi tärkeämpiin asioihin, kun aikasi ei mene selvittäessä asioita, joiden ratkaisu on yhden kysymyksen takana.

 

4.      Tartu toimeen

Tekemällä oppii paljon. Proaktiivisuus vauhdittaa työnimuun pääsemistä. Aktiivisuudellasi osoitat myös työkavereille, että olet mukana, sinun kanssasi kannattaa tehdä töitä, olet avulias ja luotettava. Työkavereilla on iso vaikutus siihen, miten työssäsi viihdyt ja miten sujuvaa työsi on sen alkumetreiltä alkaen. Omalla asenteella ja aktiivisuudella voit itse vaikuttaa siihen, millaista energiaa tuot työyhteisöön.

 

5.     Huomaa onnistumisesi!

Kirjoita etenkin alussa itsellesi onnistumis-/oppimispäiväkirjaa. Joskus alussa voi uusien asioiden oppimiseen ja työn sisäistämiseen kulua pitkäkin aika niin, ettet enää osaa erottaa sitä, mitä kaikkea oikeasti olet oppinut ja tehnyt sinä aikana. Omien onnistumisten ja oppien kirjaaminen päivittäin auttaa näkemään positiivisia asioita ja omaa edistymistä joka päivä, mutta myös hahmottamaan omaa kehittymistä ja uuteen työhön kasvamista pitemmällä aikavälillä. Kyse on oman kehittymisen seurannasta tavallaan samalla tavoin kuin ennen, aikana ja jälkeen kuvissa.

 

Voimme vaikuttaa pitkälti siihen, kuinka hyvin uusi uramme lähtee käyntiin. On kuitenkin muistettava, että hyvä perehdyttäminen on aina kaiken a ja o, siitäkin huolimatta, että yksilön omat taidot uuden työn haltuun ottamiseen olisivat kuinka hyvät tahansa. Työyhteisössä kannattaakin panostaa hyvään perehdyttämiseen, sillä parhaimmillaan siitä prosessista oppivat sekä uusi työntekijä, että olemassa oleva organisaatio.

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

Kommentoi kirjoitusta