Mikä on tärkein kysymys työhaastattelussa?
Mitä kannattaa aina korostaa eniten ja ensimmäisenä?
Mikä on työnantajien tärkein valintakriteeri tehtävään kuin tehtävään?
Mikä on tärkein oma valintakriteerisi työpaikkaa valitessasi?
Vastaus ylläoleviin kysymyksiin on motivaatio. Oma intohimosi ja kiinnostuksesi haettavaa tehtävää kohtaan määrittelee, oletko uskottava hakija ja viihdytkö aidosti työssäsi.
Taidot opit nopeasti, jos motivaatiosi on kohdallaan.
Asenne ja motivaatio ratkaisevat, ja aiempi työkokemus ja osaaminen ovat Duunitorin kansallisen rekrytointitutkimuksen 2018 mukaan vasta viidenneksi tärkein valintakriteeri. Jos pohdit alanvaihtoa tai olet vastavalmistunut työuran alussa, tämähän on loistava uutinen!
Olen valmennuksissani huomannut monen sekoittavan haluamisen ja osaamisen. Haetko sinäkin tehtäviä, joita osaat, mutta motivaatio vaihtelee? Joihinkin tehtäviin sinulla on kova palo, toiset taas eivät kiinnosta lainkaan. Nopein tapa työllistyä on hakea tehtäviä, joihin sinulla on sekä osaamista että vahva motivaatio. Motivaation avulla pääset jo pitkälle, sillä läheskään aina ei tarvita edes osaamista. Koskaan ei valita hakijaa, jolla ei olisi vahva motivaatio.
Rekrytoija kysyy sinulta, miksi haet juuri tätä tehtävää. Tai hauskemmin: Miksi meillä on ilo keskustella tänään? Motivaatiosi tehtävää kohtaan kiinnostaa työnantajaa. He kysyvät myös: Miksi haluat juuri meille? Miksi meidän kannattaisi valita juuri sinut? Ehkä sinäkin tuskailet näiden kysymysten kanssa ja vastaat yleisimmin ”koska haluan uusia haasteita” tai ”koska tehtävä vaikutti mielenkiintoiselta”. Tässä on sudenkuoppa, sillä vastaukset eivät erotu edukseen.
Keskity kertomaan todelliset motivaattorisi eli juurisyyt, miksi todella haluat paikan ja mikä tehtävässä sinua kiinnostaa.
Lapset käyttävät tätä työkalua luonnostaan jatkuvasti. Tutkimusten mukaan esikouluikäinen kysyy miksi-kysymyksen jopa 76 kertaa tunnissa! Kävin seuraavan dialogin aikanaan 5-vuotiaan tyttäreni kanssa:
Minttu: Äiti miksi sinä lähdet töihin tänään?
Minä: Koska menen kouluttamaan.
Minttu: Miksi sinä koulutat?
Minä: Koska haluan antaa ihmisille työkaluja työnhakuun.
Minttu: Miksi sinä haluat antaa ihmisille työkaluja työnhakuun?
Minä: Koska haluan, että heillä on kivaa töissä.
Minttu: Miksi sinä haluat, että heillä on kivaa töissä?
Minä: Koska haluan, ettei kukaan saisi työuupumusta.
Minttu: Miksi sinä et halua kenenkään saavan työuupumusta?
Minä: Koska haluan tehdä kaikkeni, että ihmiset olisivat onnellisia, omia aitoja itsejään.
Tämä tyttäreni kanssa käyty keskustelu oli merkittävä dialogi, jonka ansiosta tittelini muuttui ratkaisukeskeisestä valmentajasta onnellisen työelämän rakentajaksi ja yritykseni sloganiksi tuli ”Onnellinen työntekijä on yrityksen paras kilpailuetu.” 5-vuotias pääsi omaan ytimeeni parissa minuutissa viiden miksi-kysymyksen tekniikalla.
Eräs valmennettavani haki kunnanjohtajan paikkaa, ja harjoittelimme yhdessä tärkeää työhaastattelua. Kysyessäni miksi haet tätä paikkaa, hän vastasi: ”Koska olen kyllästynyt liian vaatimattomaan tehtävänkuvaani nykyisessä työssäni”. Sain viiden kysymyksen taktiikalla selville, että hänen intohimonsa oli rakentaa kyseisestä kunnasta Suomen hyvinvoivin kunta. Tämän hän myös kertoi haastattelussa, kun rekrytoija kysyi: Miksi haet meille kunnanjohtajaksi? Ero näiden kahden vastauksen välillä oli iso.
Sinulla on uravaihtoehtoja, kiinnostavia tehtäviä tai yrityksiä mielessäsi. Kysy jokaisen kohdalla itseltäsi, miksi se kiinnostaa sinua. Kysy uudelleen viisi kertaa syventämällä aina edellistä vastausta uudella miksi-kysymyksellä. Kirjaa muistiin vastauksesi. Kun olet menossa haastatteluun, pohdi rauhassa kaikki motivaattorisi kyseistä työtä kohtaan ja valitse haastattelijaa kiinnostava näkökulma.
Jos pohdit yrittäjyyttä, mieti miksi haluat sitä. Jos voit saada samat asiat muillakin tavoin, mieti onko yrittäjyys paras strategia kyseisten asioiden saamiseen. Onko motivaatiosi riittävän aito, jotta jaksat nähdä kaiken sen vaivan? Sama pätee kaiken kohdalla, mitä haluat: ”Haluan väitellä tohtoriksi” -lauseen takaa saattaakin paljastua näyttämisen halu isälle, joka sanoi vuosikymmeniä sitten: ”Sinusta ei kyllä mitään tohtoria tule, et jaksaisi tehdä työtä, jonka väitöskirja vaatii.”.
Mieti siis aina ensin aidot syysi tehdä asioita, ja vältyt turhilta tekemisiltä ja energiasi riittää tärkeimpien tarpeidesi täyttämiseen.
Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,
Riikka
Ps. Kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi on nyt myynnissä ja ilmestyi 1.5! Kirja sisältää 7 askelta ja yhteensä 27 käytännön työkalua oman näköisen työelämän luomiseen.
Jos tämä aihe pyörii mielessäsi juuri nyt, katso videolta Riikan luento ”Kohti omannnäköistä työelämää – urakriisistä unelmatyöhön”