Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

Työnhaku on…

…turhauttavaa?
…vaikeaa?
…raskasta?

Vai jännittävää? Mahdollisuus? Aktiivista oman työelämän haltuunottoa?

Aloitin tällä kysymyksellä ison työnhakijatilaisuuden. Pyysin osallistujia kirjaamaan lapulle, mitä heille tulee ensimmäisenä mieleen otsikon sanoista. Noin 90 prosentille kuulijoista tuli mieleen jotain negatiivista. On aivan totta, että työnhaku on raskasta, etenkin henkisesti.  Takapakkeja tulee väistämättä. Jäin todella pohtimaan: jos työnhaku on kuitenkin meneillään, ja väistämätöntä, auttaisiko myönteisempi mielipide asiaan?

On selvää, että muutos pelottaa ihmistä. Toki, jos elämä olisi tasaisen tylsää ja aina putkeen menevää syntymästä kuolemaan, kuka sellaista haluaisi? Haluamme kokemuksia, elämyksiä, kohtaamisia, uusia asioita ja muutoksia. Moni pelkää elämää enemmän kuin kuolemaa. Pelkäätkö sinä toteuttaa unelmiasi täysillä? Mikä sinua estää toteuttamasta suurimpia unelmiasi?

Levollinen myönteinen hyrinä

Tapasin samalla viikolla yksilövalmennuksessa fiksun ja hymyilevän oman alansa rautaisen ammattilaisen. Mykistyin hänen tavastaan suhtautua työnhakuun, mielenkiintoisena projektina, joka opettaa paljon. Myöhemmin kyselin häneltä kuulumisia sähköpostilla, ja sain vastaukseksi näin:

”Kiitos mukavasta viestistä! Työnhaku menee hyvin. Useampi hakemus on mennyt eteenpäin. Takapakkeja ei ole tullut. Työnhaku on nykyinen työpaikkani ja olen oppinut jo nyt valtavan määrän asioita, joita tulen myös työssäni tarvitsemaan. Nautin tästä matkasta! Olen saanut Sinulta paljon hyviä vinkkejä monikanavaiseen työnhakuun. Se mitä halusin korostaa tässä prosessissa, on yhteistyön voima ja uudistuminen. Vaikka olen jossakin alueella ammattilainen, olen tässä tilanteessa oppipoika. Minulla on ollut mahdollisuus lyhyessä ajassa oppia valtavasti uutta, tekemällä yhteistyötä työnhaun ja rekrytoinnin huippujen kanssa. Uudistamalla, laajentamalla ja kyseenalaistamalla näkemyksiäni olen saanut paljon myönteistä aikaiseksi.”

 Keskity asioihin, joihin voit itse vaikuttaa

Piilotyönhakuun pitää panostaa, se on selvä. Jos et tiedä miten, katso videoni käytännön askelista. Noin kymmenen vuoden uravalmentajakokemukseni mukaan ne työnhakijat työllistyvät nopeimmin ja parhaalla fiiliksellä, ketkä näkevät itsensä, tilanteensa ja työelämän myönteisessä valossa.

Älä märehdi Suomen taloustilannetta ja avoimien työpaikkojen määrää. Ota elämä haltuusi ja keskity vaikkapa siihen tosiasiaan, että piilotyöpaikkoja on paljon enemmän kuin työttömiä. Mahdollisuuksia on aina paljon enemmän, kun uskoisikaan.

Elämä tarjoilee oppeja

Usein tapa suhtautua työnhakuun on yleisimmin tapa suhtautua elämään. Näetkö sinulle tapahtuvat asiat elämän tarjoamina oppimiskokemuksina vai iloisina/ikävinä sattumina? Ajatteletko vastoinkäymisen keskellä olevasi uhri, jolle aina käy näin? Vai otatko vastuun tilanteen ratkaisemisesta?

Jokaisen katastrofin edessä, kysy itseltäsi: Onko tällä merkitystä viiden vuoden kuluttua?

Itse olen sekä työhakijoiden, että omassa elämässäni huomannut sen olevan kriittisen tärkeää, miten suhtautuu elämänsä tapahtumiin. Varsinkin niihin, joista ei sillä hetkellä löydy mitään positiivista, vaikka kuinka yrittää miettiä.

Jokaisen tapahtuman voi ajatella viestintuojana: Mitä minun on nyt tarkoitus oppia? Minkä äärelle on nyt hyvä pysähtyä? Mitä opin itsestäsi?

Joka tilanteessa on jotain hyvääkin, löydä se!

Jos vastasit otsikon kysymykseen ”Työnhaku on…” jotain negatiivista, millainen olo sinulle tulee? Ajatuksesta muodostuu tunne, joten muuttamalla ajatuksiamme voimme muuttaa tunteitammekin. Yksinkertaista! Mutta mites, kun menetin juuri työni – pitäisikö tästäkin olla vain iloinen? EI. Jos sapettaa, pura se. Jos surettaa, itke. Jos suututtaa, huuda metsässä tai pilko puita. Kirjoita, puhu, harrasta, vetäydy mökille. Löydä kuitenkin asiat, jotka kaikesta huolimatta ovat HYVIN. Listaa ne muistikirjaasi.

Mitä vaikeampi ajanjakso elämässä, sitä tärkeämpää on harjoittaa kiitollisuutta.

Laita vaikka jääkaapin oveesi lappu: ”Mistä olen tänään kiitollinen?” – ja ohjaat asennettasi monta kertaa päivässä itsellesi suotuisampaan suuntaan. Näillä ajatuksilla myös kehosi tuottaa välittömästi hyvänolon hormoneja. Minun kodissani on mukavia muistutuksia eri puolilla, ja uskon niiden ylläpitävän osaltaan jatkuvaa onnellisuuden tunnettani, riippumatta ulkoisista ikävistäkin yllätyksistä, joita elämä meille kaikille aina välillä tarjoilee.

Kun mieli on kiitollisuuteen virittynyt vaikeuksien keskellä, olet tapahtumien isäntä, et renki.

Mikään tapahtuma ei ole voimaltaan suurempi kuin sinun oma voimasi.

Oman mielen hallinnalla ja tietoisella ohjaamisella kohti hyvää saatat huomata myös tapahtumien muuttuvan lennosta. Tuleekin ”yllättäviä onnenkantamoisia” ja iloisia ”sattumia”, joiden ansiosta vaikeus ei ollutkaan niin vaikeaa, kun aluksi luulit.

Näe hyvä lopputulos jo nyt

Ensimmäinen askel unelmatyön löytymiseen on uskoa, että se todella löytyy.

Oma asenteesi näkyy rektytoijille ja se on suurimpia valintakriteereitä lähes joka paikkaan. Huippu-urheilijat, laihduttajat, syövästä toipuvat käyttävät paljon mielikuvaharjoittelua hyvän lopputuloksen saavuttamiseen. Itse etsin juuri nyt unelmieni kotia, ja näen todellakin itseni päivittäin siellä jo takan äärellä istuskelemassa hyvän kirjan kanssa.

Näkemällä itsesi unelmiesi työssä vahvistat samalla itsetuntoasi ja vahvistat myönteistä maailmankuvaasi. Jos haluat kuulla tieteellisiä todisteita ajatustesi ja uskomustesi vaikutuksista todellisiin tapahtumiin elämässäsi, lue kirja Mielen voima, siitä tehty Ilkka ja Harri Virolaisen video tai katso kansainväliset You Tube -dokumentit Mielen salattu voima (osat 1, 2, 3).

Aloita muutos omista ajatuksistasi!

Pidäthän huolen, että omat tarinasi sinusta, työnhaustasi tai elämästäsi ovat myönteisesti virittyneitä. Sinulla on kanssasi elämäsi pisin ihmissuhde. Onhan se kannustava, arvostava ja armollinen?

Kirjoittaja:

Riikka Pajunen / Valmentaja ja Montevista Oy:n perustaja

***

Seuraa Montevistan Facebook-sivua, niin saat lisää tsemppausta! www.facebook.com/montevistavalmennus

 

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta